Ana içeriğe atla

Sinema Cenneti Hatay

Facebook Eski İzmir Grubu'ndan alıntıdır

Bu blogu yazmaya başladığımızda İzmir'in kültür ve sanat etkinliklerini, İzmir'in İzmir olmasına neden olan kültürel geçmişini, kentin sokaklarındaki hikayeleri bulabileceğimizi ve çokta fazla yorulmayacağımızı düşünmüştük. Ancak günler geçtikçe İzmir'in tahmin ettiğimizden çok daha fazla yaşayan bir şehir olduğunu gördük. Hatta entellektüel hayat o kadar hakim ki yaşantımıza, biz İzmirliler için farklılık arz etmese de yaşantımızda oldukça büyük bir yer kaplıyor. Belki de İzmir bu yüzden gavur.

Ancak ince bir ayrım var onu farketmek gerekiyor. Bize gavur dendiği için entellektüel olmamışız, biz böyle olduğumuz için bize gavur demişler. Bu kanıya nasıl mı vardık? İşte küçük bir örnek...  

Geçtiğimiz günlerde çocukluğumuzun geçtiği Hatay (İnönü Caddesi) ve civarındaki sinemalar aklımıza geldi. Sayınca caddenin başından sonuna kadar bir çok sinema olduğunu hatırladık. Biraz da sohbetlere konu olduğunda tahmin edemeyeceğimiz kadar çok sinemanın özellikle 60-70'li yılların vazgeçilmez eğlence merkezleri olduğunu öğrendik. Bazısı muhite adını bırakmasına rağmen kendisi yok olmaktan kurtulamamış ve annelerimizin gençliğinde kalmış. Günümüzde sinemalar genellikle AVM'lerin içinde yer aldığı için AVM sayısı kadar sinemamız var diyebiliriz. Ancak bu sayı geçmiş yıllarda sadece İnönü ve Mithatpaşa Caddeleri civarında yer alan sinemaların sayısından az... Nüfus belki 5 kat artmış ama sinema sayısı azalmış. 

Üçkuyular'dan başlayıp Eşrefpaşa'ya kadar, oradan da Konak'a inip tekrar Üçkuyular'a kadar kaç tane sinema olduğunu saymaya çalıştık. Yaşı büyük olanlar belki daha da arttırabilirler sayıyı. İşte hatırlayabildiklerimiz ve öğrenebildiklerimiz.

Üçkuyular - Hıfsızsıhha arası (1)


Poligon'da Apartman altında yer alan ve bodrum katına doğru ilerleyen Civan Sineması.. 90'lı yılları görüp görmediğinden emin değiliz. Ancak 2000'li yıllara kadar bu mekan kafeterya olarak kullanıldı. Sonradan düğün salonu oldu. Yeri tam Poligon Deresi'nin yanı, İnönü Caddesi üzeri. 

Hıfsızsıhha - Nokta arası (3)


Hakimevleri'ni geçtikten sonra Nokta'ya gelmeden önce cadde üzerinde Devlet Hastanesi'ne direk çıkan yokuşun köşe başında bir sinema vardı. İsmi Renkli. Yılların emektarı sinema şimdi yok ama ismi semtin adı olarak kalmış. Yok olması en az 30 sene önceye dayanıyor.

Yine aynı bölgede Devlet Hastanesi'ne doğru çıkmaya başladığınızda sağda 50 metre ilerde Kent Sineması vardı. Bu sinema'da 80'li yıllarda ömrünü tüketti ve şimdilerde bir apartmana dönüştü. 

Yolun karşı tarafında ise Nokta'dan Karantina'ya doğru inen yokuş üzerinde Hatay Sineması vardı. Bu sinema 90'lı yıllara kadar hizmet vermeye devam etti. Sonraları o da kaybolmaktan kurtulamadı. Çocukluğumda bu sinemada okulumuzun Kültür Geceleri yapılırdı. Tamamen öğrencilerden oluşan kadrosuyla korolar, tiyatro gösterileri, şiir dinletileri ile ailelerimize gösteriler yapardık. 

Nokta - Eşrefpaşa Arası (6)



1960'lı yıllarda Eşrefpaşa'da biri yazlık biri kışlık olmak üzere 2 tane Şenocak sineması varmış. Kapalı Şenocak sineması Bayramyeri'nden İkiçeşmelik tarafına giden yoldan ayrılan yokuşun başındaydı. Cicipark'ın bitişiği. Bu sinema 2000'li yılların başlarına kadar vardı. Son zamanlarda o tarafa gitmediğimiz için  ne durumda olduğunu bilmiyoruz ama bir apartman olması şaşırtmayacak.  

Yazlık Şenocak sineması ise 5000 kişilik olup, İzmir'in en büyük açık hava sinemasıymış. Büyüklüğü neredeyse bir stadyum kadarmış. Yaz geceleri iki film birden oynatırmış. Önce nispeten daha kalitesiz Türk filmlerini oynatır, ikinci filmde en kaliteli filmle izleyenlerini büyülermiş. 

Altıntaş'ta Ferah Açıkhava Sinema'sı vardı. 90'lı yıllara kadar açıkhava sineması olarak hizmet vermeye devam etti. Kaybolmaktan kurtulamadı. Eşrefpaşa, Betonyol, Bahçelievler bölgesinin eğlence merkezi olan sokağın üzerinde yer alıyordu. Bu sokak Dere Sokağından sonra sağdaki ilk sokaktı.

Ferah Sinemasına çok yakın bir diğer sinema Lozan Sineması. Bu en eski ve en prestijli sinemaymış vakt-i zamanında. En kaliteli yabancı filmler burada gösterilirmiş. Yerinde yeller estiğini söylemeye gerek yok herhalde. Şu an Eşrefpaşa durağının hemen arkasındaki İş Bankası'nın olduğu yerdeymiş. 

Aynı sokak üzerinde son sinema Sevgi Sineması'ymış ama bu sinemanın adını duyduk. Hakkında bir bilgi yok. 

Bölgenin son önemli sineması ise caddenin karşısında 95'in Kahvesine doğru inen yokuşta yer alan Bahar Sineması. O da yok olup gidenlerden. 

Sadece İnönü Caddesi üzerinde şimdiye kadar 10 sinema saydım. 

Mithatpaşa Caddesi üzeri (10)



Mithatpaşa Caddesi üzerindeki Göztepe Açıkhava Sineması ve Köşk Sineması'da film izleme şansını yakaladığımız sinemalardan ikisidir. Göztepe Sineması'nda en son Bodyguard adlı film aklımızda kalan. Sonradan otopark haline gelmişti. Şimdilerde ise apartman. Bu sinemanın çok daha eski ismi Gözümoğlu Sineması imiş. 

Köşk sineması ise tuvaletleri bile İzmir Körfezi'ne bakan enteresan güzellikte bir sinemaydı. Şimdilerde yerinde bir apartman yer alsa da ismi halen semti anlatıyor. Çünkü bölge Köşk olarak biliniyor. 

Köşk Sineması'nın sahiplerinin hemen bölgenin iki sokak yukarısında bir de Divan Açıkhava Sineması isminden bir sineması varmış. 

Güzelyalı Parkı'nın hemen yanı başında yıllarca As Sineması olarak hizmet veren bina ise şimdilerde Konak Belediyesi'ne ait kültür merkezi olarak hizmet veriyor. 

Hava Eğitim Komutanlığı'nın içindeki askeri sinema 90'lı yıllara kadar hizmet vermeye devam etti. En son burasıda yenik düştü ve kapandı. 

Karataş'ta Deniz, Kız Lisesi'nin karşısında Site, Güzelyalı'da Sahil, Gürsel Aksel Stadı'nın arkasında As, Amerikan Koleji'nin arkasında Demiray, Üçkuyular Maliye Meslek Lisesi sokağındaki Sunar Sinemaları yetişemediğimiz sinemalardan... 

Yazının buralarına gelebildiyseniz toplamda 20 sinema saydığımızı daha biraz kurcalasak bu sayının 30'u bulmasının işten bile olmadığını tahmin edebiliyoruz. Şimdi ki sinema sayısı ile kıyaslanamaz bile. Bu sadece bir bölgedeki sinema sayısı. Şimdi aynı bölgedeki sinema sayısı "0" yazıyla "sıfır"... Umarız anlatmak istediğimizi ifade edebilmişizdir. 

İlk Yayın Tarihi 15 Ocak 2013 

Yorumlar

  1. Çok güzel çalışma olmuş, teşekkürler. Hafızanıza sağlık :)
    Aklıma gelen bir anı:
    Rahmetli paşamız Zeki Müren Fuarın son günü İzmir Gazeteciler Cemiyeti yararına (birazda fuarda kendisini seyretme olanağı bulamayanlara) (cemiyetten ücret almadan) Şenocak Açıkhava Sinemasından İzmir'e veda ederdi. Konser sonunda 5bin kişide evlerine mutlu olarak dönerdi!..
    Fahrettin Ereğliay

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...