Ana içeriğe atla

Çakalburnu



İsmini bilmiyor olabilirsiniz ama bölgeyi iyi biliyor olmalısınız. O kadar meşhur ki aslında oradaki mekanlar, siz bölgenin adını öğrenme tenezzülüne katlanmıyor olabilirsiniz. İşte Çakalburnu...
Wikipedia'daki tanımına göre Çakalburnu Lagünü böyle tanıtılıyor

"Çakalburnu Lagünü veya Çakalburnu Dalyanı, Türkiye'nin İzmir ilinde, İzmir Körfezi'nin güneyinde yer alan lagündür. Balçova ilçesine bağlı Bahçelerarası Mahallesi'nde, İnciraltı Kent Ormanı'nın batısındadır. Birinci derece sit alanı statüsünde olan lagünde 121 kuş türüne rastlanmaktadır. 
Bölgenin en sık kullanılan ve en çok bilinen yeri  Üçkuyular-Bostanlı feribot iskelesi ve İnciraltı Kent Ormanı."

Bir de biz tanıtalım bakalım neler yazabileceğiz. 

Aslına bakılırsa Çakalburnu'nun en bilinen iki yeri Kent Ormanı ve Üçkuyular Vapur İskelesi.. 

Vapur İskelesi neredeyse atıl bir iskele. Kullanıma açılsa Balçova ve civarın çok büyük toplu taşıma yükünü çekeceğini ön görebilecek vizyonda birisi olmadığından yıllardır çürüyor. Yanlış anlaşılmasın günde sadece 3-4 sefer var. Sabah erken saatlerde Göztepe üzerinden Alsancak'a kadar gidiyor. Başka yok. Karşıyaka, Bayraklı Konak gibi direk seferleri olsa bambaşka şeyleri konuşuyor olabilirdik.

Bu iki deniz ulaşımının semtlere bağlantısı düşünülmüş. Önüne vapur saatlerine endeksli aktarma hatları yanaşıyor. Ama onlara da öyle bir rota çizilmiş ki insanların binesi gelmiyor. Bedava AVM servisi gibi.
   
Hemen yan tarafta yine denizle ilgili bir bölüm var. Levent Marina. Mülkiyeti Donanma Vakfına ait olan ve Denizcilik Eğitim Merkezi olarak hizmet vermesi öngörülen Marina, Dirinler Ailesi tarafından 2010 yılında 7 yıllığına kiralanarak işletmeye başlanmıştır. İçerisinde Marina ve Tersane hizmetlerinin yanısıra restaurant ve tekne alım satımına da imkan tanıyan bir tesis var.
  
Son olarak marinadan çıkıp İnciraltı yönünde hemen bir adım ötenizde Engelliler Merkezi var. Belediyenin sahip olduğu Şato'dan sonra en güzel işletme olan burası gidip de ağlatan cinsten. Konum mükemmel, amaç mükemmel ötesi, ancak hizmet rezalet. Hizmet hakkaten yok. Rezalet yani. 
 
Yine ilerliyor, kent ormanın içine giriyoruz. Yüzlerce ağaç türü var. Çeşitli meyveleri dalından kopartabilir, denize sıfır bir bölgede mangal yapma şansına sahip olabilirsiniz, eğer kendinizi güvende hissederseniz. Aslında güvenli, ama hissetmiyorsunuz. O zaman da rahat edemiyorsunuz.
 
Son olarak burada yürüyüş ve spor yapabileceğiniz geniş parkurlar bulunuyor. En güzel tarafı otoparko devasa ve ücretsiz. En güzel tarafı açık hava ve nefis bir manzara. Bir de etkinlikler ve çeşitli merkezler katılsa tadından yenmez.
 
İşte Çakalburnu dediğimiz mevkiye ne kadar çok anlatamadan bahsettiğimiz konu sığdırdık. Lezzetten, spora, şehir planlamadan, ulaşıma, işletme mantığından yerel yönetimlere bir çok konudan bahsettik maalesef çoğu olumlu değildi. Ama kentin en güzel ve en işlek bölgelerinden birisi hala. Nedendir bilinmez..

İlk Yayın Tarihi : 1 Mart 2015  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...