Ana içeriğe atla

Plevne Bulvarı



Bu fotoğraf Hülya - Mahmut Mahmutoğlu'nun sitesinden alınmıştır. Plevne Bulvarı'nın 1930'lu yıllardaki görüntüsünü en güzel anlatan fotolardan birisidir herhalde. Kendilerine bu güzel fotoyu kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.


Sağ tarafta görülen şimdilerde eğitiminden ziyade otoparkı ile meşhur olan Gazi İlköğretim Okulu. Bulvarın o zamanki ismi Varoşilov Bulvarı.(1) 

Yolun sonunda Gündoğdu Meydanı'nı görüyoruz. Arada geçen Talatpaşa Bulvarı'nın bugünkü keşmekeşinden eser yok.

O zamanki şehir planlamasının yıllar içerisinde nasıl mahfedildiğini görebiliyoruz. Fotoğrafın çekildiği yer aşağı yukarı şimdiki Efes Pastane'sinin üstü. Yollar dar ama muntazam. Sanırım bu bulvar genişletilmek ve yol kenarına araba park etmek için birer sıra ağaç kesilmiş. 

Bugünkü hali ile bile Ege'nin incisi olan İzmir'imizin aslında çok daha güzel ve etkileyici olduğunu geçmiş yıllara dair fotolarda görebiliyoruz. 

(1) Kliment Yefremoviç Voroşilov. Milli Mücadele yıllarında, maddi destekte bulunan yeni Sovyetler Birliği'nin üst rütbeli subayı. Kendisini fahri İzmirli olarak tanımlar ve Cumhuriyetin ilanından sonra İzmir'e yaptığı ziyarette kente ilk otobüsü hediye eder. 

İlk Yayınlanma Tarihi 27 Aralık 2009

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...