Kemeraltı'nda Anafartalar Caddesinin neredeyse orta noktasına denk gelecek bir noktada bulunan Salepçioğlu Han ve Camisi bu yüzyılın başında işte böyle bir manzarayla Kadifekale'yi selamlıyordu.
Salepçizade Hacı Ahmet Efendi'nin vasiyeti gereği dönemin İzmir Kadısı'nın kontrolünde inşa edilen Salepçioğlu Camisi, Beyler Sokağı ile Kestelli Sokağının tam ortasında, Kemeraltı ana caddesinde ise Salepçioğlu Hanın tam da arka kapısında 1905 yılında hizmete girmiştir. Vasiyetinde, çarşıda bulunan tüm taşınmazlarının gelirlerini bu cami için kullanılmasını yazdıran Hacı Ahmed Efendi, caminin alt tarafının medrese, üst tarafının ise ibadethane olarak kullanılması ile İzmir'de türünün ilk örneği olmuştur.
Cami bulunduğu konum itibari ile Konak düzlüğünün son noktasında yer almaktadır. Cami'den itibaren eğim Kadifekale'ye doğru yönelir.
Zaman içerisinde alt katında bulunan Medrese bölümü ticarete açılsada daha sonra Vakıflar Müdürlüğü tarafından tekrar orjinaline uygun olarak Kuran Kursu'na çevrilmiştir.
Bu caminin temel özelliği Kemeraltı'nda bulunan diğer camilerden yapı olarak farklı olmasıdır. Klasik Osmanlı mimarisinden ziyade Geç-Osmanlı izleri taşımaktadır.
İlk Yayın Tarihi 29 Kasım 2013
Yorumlar
Yorum Gönder