İzmir'i İzmir yapan farklılıkları sayılsa akla gelen ilk 10 isim içerisinde kumru ve yengen de yer alır. Kumru bildiğimiz kuş, Yengen de amca veya dayımızın eşi değildir. Karışıktır biraz, imbat kokar, gavurdur, bazen canın çeker de yiyemezsen asfalyaların atar, boyoz kadar yağlı değildir, sayas peynirlidir, yengen olursa pek bi makbul olur, deniz kenarında yenir, yemek için saate bakmanıza gerek yok günün her saati yenir...
Kumruyu diğerlerinden farklı kılan nohut mayasından yapılmış susamlı bir sandviç ekmeği olmasıdır. Makedonya tarafından göç edenler tarafından getirildiği sanılıyor. İzmir'in kumruyla tanışmasının 100 yıldan fazla bir geçmişi olduğu tahmin edilse de meşhur olması 50 yıllık bir geçmişe sahip.
Doğal maya ile yapılıp bekletilen hamurun, pekmez kazanına atılıp çıkartılması ve daha sonra tavalara dizilerek ikinci kez mayalanmaya bırakılması usulü ile kumru ekmeği yapılır. Şekil verilip, kara fırında pişirildikten sonra bayatlaması beklenir ve servise böylelikle konulur. İzmir'de iki tipte kumru bulabilirsiniz; kömür ateşinde pişirilen ve sosis, salam, sucuk, sayas seçeneklerini barındıran sıcak kumru ve sadece İzmir tulumu ve domatesle sunulan soğuk kumru. Sıcak kumruyu kumru yapan tadların biriside kömürde pişirilmesinden kaynaklanan o isli tattır.
Antalya'da da kumru geleneği gelişmekle birlikte İzmir'de yapılan kumrulardan farklılıklar arz eder. Antalyalılar kumru ekmeği olarak yukarıda tarifini yaptığımız ekmek yerine farklı bir ekmek kullanırlar ve içinde sucuk ve sayas olmaz.
Kumrucuya gittiğinizde kumrucunun işini bilip bilmediğini şöyle anlayabilirsiniz.
* Menülerinde karışık kumru diye bir terim olmaz bu seçenek yengen olarak yer alır.
* Yengen siparişlerinin içerisinde yer alan peynir sadece sayastır. Diğer peynirler alternatif değildir.
* Kumruya ketçap, mayonez ve diğer soslar kesinlikle kullanılmaz.
* Kumru ekmeği sert ve bayatımsı olur.
* Kumru is kokar
* Kumru hazırlandığında neresinden ısıracağınızı düşünmeniz gerekir. Çünkü bildiğiniz sandviçler kadar ince değildir.
Netice olarak kumrunun çıkış noktası olarak Çeşme'yi göstermek çokta yanlış olmaz. Çeşme'nin sembollerinden birisi olmuştur kumru. Günlük yaşantının içerisinde yerini almıştır. Sıcak yaz gecelerinde diskodan, bardan çıkanlar, saat kaç olursa olsun kumrucuya gitmeden yatmaz. Çeşme sahillerindeki kumrucular sabahın ilk ışıklarına kadar izdiham yaşarlar.
Meşhur Kumrucular Çeşme merkez, Çeşme Ilıca, Karşıyaka, Bostanlı ve İnciraltı'nda yoğunlaşmışlardır. Ancak İzmir'in diğer semtlerinde de kumrucuya sıklıkla rastlamak mümkündür. Siz siz olun, İzmir'e yolunuz düşerse mutlaka bir kumrucuya uğrayın ve sayas peynirli kumrularda mutlaka yiyin.
İlk Yayın Tarihi 25 Nisan 2010
Görsel: https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/5f60babb7152d8193c89bf7b.jpg
Yorumlar
Yorum Gönder