Ana içeriğe atla

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri

Amacı, kentteki kültürel mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve bu konudaki doğru çalışmaların özendirilerek ödüllendirilmesi ve tanıtılması olan “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk defa başlatılan bir uygulamadır...


Yarışmacılar, şu kategorilerde aday olabilirler :

İzmir'deki 1950 sonrası apartmanlaşma süreci içinde, eski evini yıkmayarak özgün şekliyle koruyup yaşatanlar ve kullanmayı sürdürenler ; "Kentli İzmirli".

Koruma uygulaması tamamlanmış bir yapının ya da düzenlemiş bir tarihi kentsel dokunun mimari veya planlama müellifleri, zanaatkarlar, uygulamayı gerçekleştiren müteahhit firmalar ve yapı sahipleri; "Tek Yapı ve Tarihi Doku Ölçeğinde Başarılı Koruma Uygulamaları".

Arkeolojik sit alanlarındaki ören yerlerinde açığa çıkarılan taşınır kültür varlıklarının bakım, onarım, restorasyon, teşhir - tanzim ve tanıtımlarına yönelik tüm çalışmaların müellifleri; "Arkeolojik Sit Alanlarındaki Ören Yerlerinde Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması ve Sergilenmesine Yönelik Başarılı Mekanların Oluşturulması".

Koruma amaçlı imar planı onaylanmış kentsel sit alanlarında, koruma kurulunca onaylı uygulamaların müellifleri ve yapı sahipleri ; "Kentsel Sit Alanlarında Yer Alan Yeni Yapılar İçin Başarılı Uygulama" .

Tarihsel çevre ve kültür varlıklarını koruma konusunu araştırma, yazı, makale, kitap, film, vb. bir ürün ile işleyen kişi ve kuruluşlar; "Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı" .

Jüri toplantısının 20-24 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirileceği yarışmanın sonuçları, 27 Eylül 2010 tarihinde açıklanacak. Kazananlar, ödüllerini düzenlenecek ödül töreni ile alacak.

Karşıyaka Latife Hanım Köşkü
Mehmet - Alev Ağrı (Ev-Göztepe)
Abdullah Sayıner (Ev- Varyant)

Yorumlar

  1. Tarihe saygı ödüllleri Gazi Kadınlar sokağının şimdiki haline gelmesine izin veren belediyecilik anlayışına gerçekten çok ters düşüyor. Tarihe saygısı olan bir belediye böyle güzel mimarili sakız tipi evlerin barlar mekanı olmasına, içlerinin tahrip edilip tarihinin yok edilmesine izin vermezdi. Şimdi hangi saygıdan bahsediyor belediye gerçekten çok ironik!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...