Ana içeriğe atla

İzmir'de Nerelerde Yemek Yenir? V


İzmir'de lezzet saçan mekanları ve yemeklerini tanıttığım "İzmir'de Nerelerde Yemek Yenir?" yazı dizisinin 5.sini "Ege'de Son Söz" bilgisunar sitesinden alıntı yaparak yayınlıyorum. Tam benim anlatacağım dilde anlattıkları için aflarına sığınarak yazı yazmaktansa alıntı yapma üşengeçliğini tercih ediyorum...



Erzurum'un eşsiz lezzetlerinden Cağ Kebabı, Pınarbaşı’ndaki Babadan Cağ Kebap Salonu’nda İzmirlilerle buluşuyor. Tarihi çınar ağaçları altında kurulan muhteşem sofralar büyük ilgi görüyor.

İzmir’in gizli bahçesi Pınarbaşı’ndaki mesire yerinde, sessizliğin ve su sesinin karışımında yemek yiyebileceğiniz enfes bir mekan Babadan Cağ Kebap Salonu…1992 yılından itibaren tekstil sektöründe üretim yapan firma 2008 Ocak ayında Babadan Restoran ile yemek sektörüne girmiş. Pınarbaşı'nın temiz havasında 1600 yıllık çınar ağaçları altında leziz yemeklerinin ve farklı sunumları ile misafirlerine hizmet veren Babadan Cağ Kebap Salonu’nun sahibi Mehmet Atiş, Erzurum yöresinin doyum

Ferah ve aydınlık 150 kişilik salonuyla hizmet veren Babadan, vatandaşların yanısıra İzmir protokolünün hemen hemen tüm organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor.  Erzurum’un ünlü çağ kebabının yanı sıra geleneksel Türk yemeklerinin özenle hazırlanıp sunulduğu Babadan’da, kaliteli menü, özenli servis ve duvarlarından akan şelaleler lezzetli bir yemek için mükemmel bir ortam oluşturuyor. Hijyen standartlarından kesinlikle taviz vermeyen Babadan çalışanları lezzet, sunum ve birçok detaya dikkat ederek misafirlerinin memnuniyeti için çalışıyor.

Cağ Kebap Salonu’na ait büyükbaş (dana) ve küçükbaş (kuzu) hayvan kesimlerini hijyenik şartlar altında, ISO 22000 kalite belgelerine sahip olan Alaşehir Belediyesi, modern mezbaha tesislerinde, İslami kurallara uygun olarak veteriner hekim kontrolü ve gözetiminde yapılıyor.

Babadan Nerdedir?

Babadan Cağ Kebap Salonu, Pınarbaşı Değirmen Altı mevkiinde bulunuyor. Pınarbaşı, İzmir’in Bornova ilçesinin güney batısında kalan, sınırları içersinde 3 mahalle olan bir belde. Osmanlı döneminde İzmir'in mesire yeri olan Pınarbaşı günümüzde de bu özelliğini koruyarak sanayileşmiş. İzmir Yarış Pisti, BMC Otomotiv Sanayi, CMS gibi ülke ekonomisine katkıda bulunan büyük işletmeleri de Pınarbaşı’nda yer alır. Türkiye'nin büyük ve köklü şirketlerine ev sahipliği yapan Pınarbaşı, bu özelliği sayesinde kaliteli restoranlara da ev sahipliği yapmaktadır. Babadan Cağ Kebap Restoran bu seçkin işletmeler arasında kendine has lezzet ve sunumlarla farklılığını göstermiştir.

Cağ Kebabı Nedir?

Cağ kebabı” kuzunun but ve kaburga bölümündeki etten sinirler ve yağları titizlikle kesilerek ayrılmasıyla hazırlanır. Çeşitli baharatlardan oluşan karışım ile yaklaşık 12 saat terbiyede bekledikten sonra 45 dakika meşe odun ateşinde pişirilerek servise hazır hale getirilir.

Cağ kebabının özelliği ‘cağ’ denilen özel bir şiş ve Erzurum’a has ince tandır lavaşı ile servise sunulmasıdır. Ayrıca menüde ‘yöresel tat’ olarak ayran aşı adı verilen çorba ve kadayıf dolması ikram edilir.

Babadan’ın essiz yemeklerinde sadece çağ kebabı yer almıyor. Herkesin damak tadına yer veren Babadan aynı zamanda çok zengin bir menüye sahip. Babadan menüsünde şunlar yer alıyor; Fırında İspir Kuru Fasulye, Kuzu Testi Kebabı, Kaşarlı Köfte, Kasap Köfte, Karışık Izgara, Tavuk Şiş, Kanat, Kaşaralı Mantar, Çorba çeşitlerinin tümü, Tatlılarından meşhur Kadayıf Dolması, Fırında Kabak Tatlısı, Dondurmalı Fırın Sütlaç ve bir çok çeşit.

Babadan’da, Cağ Kebap öncesi ve sonrası mutlaka denenmesi gereken iki lezzet de birarada sunuluyor. Cağ Kebap öncesi her derde deva Ayran Aşı Çorbası, sonrasında meşhur Kadayıf Dolması’nın denemesi öneriliyor. Bu iki lezzetin doğuş ve hazırlanışını ise şöyle;

Ayran Aşı

Bazı yörelerde Yayla Çorbası denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran aşı deniliyor. Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir. Daha sonra daneler haşlanır. Hazırlanan ayrana biraz un katılır. Ayran biraz haşlanan denelerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur. Karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır. Servis edilmeden önce tereyağı, aşotu ve diğer istenen baharatların karışımından oluşan anık karışıma katılır bundan sonra ayran aşı hazır hale gelir.

Kadayıf Dolması

Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılır. Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenir.

Kaynak: Ege'de Son Söz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...