Blogumuz İzmir'in sahip olduğu kıymetleri biraraya toplamak, bir dağarcık oluşturmak ve en önemlisi sahip olduğumuz zenginliğin farkına varabilme amacı ile yayın hayatına devam ettiği için, kimi zaman haftada 1 yazı, kimi zaman ise 2 ayda bir yazı ile dağarcığa katkıda bulunuyoruz. Kentin dağarcığına katkıda bulunmayacak kıymetteki yazıları hiç yayınlamıyoruz bile.
2006 yılında başladığımız bu yolculukta, 2016 senesine kadar günlük etkinlikleri de paylaşıyorduk, yaşayan bir kent olduğumuzu gösterebilmek için. Sonra farkettik ki hem etkinlikleri duyurmaya yetişemiyoruz, hem de esas varoluş amacımız olan kent bilincini bir arada tutabilecek bilgileri toplamak konusu gölgede kalıyor. İşte bu sebeple 2016 yılından itibaren etkinlik paylaşmayı bıraktık. Bundan sonra blogumuzda yayınladığımız yayınların hiç birisinin tarihi geçmeyecek. 15 senelik bir blog olunca tarihin tozlu arşivlerinden biri olmasın diye haftada bir kaç eski yayınımızı revize ederek tekrar yayınlıyoruz.
Bugün Bornova Misket Üzümü ile ilgili yazımızı revize edecekken başka bir kıymetli bilgiye ulaştık ve onu yazı haline getirmek hasıl oldu. Bugün sizlerle İzmir'imizin sahip olduğu Coğrafi İşaretli Ürünleri ile ilgi bir bilgi paylaşımında bulunacağız. Bu şu anlama da geliyor. Coğrafi işaretli tüm ürünülerimizi de tanıtmamız gerekecek, ancak bunu her bir ürün için ayrı bir yazı ile yapmayı düşündük.
Şimdi konumuzda geri dönersek; bir ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tescili ülkemizde Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmektedir. Uzun incelemeler ve araştırmalar sonucunda verilen bu işaret hem bölgenin tanıtımına hem ürünün güvenilirliğine katkı sağlamaktadır.
Patent Enstitüsü'nün vermiş olduğu işaretlerin Türkiye genelindeki sayısını incelediğimizde yoplam 809 karakteristik ürünün bu tescili almış olduğunu görüyoruz. Daha incelemesi devam eden 747 ürün var.
Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre İzmir'in 28 ürünü Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tescili almış. Bu çok önemli bir rakam çünkü hem ülkemizin en fazla ürünü tescil olmuş 3. şehri durumunda. İzmir'den daha fazla tescile sahip şehirler Gaziantep ve Şanlıurfa. İzmir ile aynı sayıda ürüne sahip diğer bir şehir ise Afyon.
İzmir'in 28 ürününe tek tek bakmak isteriz ancak öncelikle listesini paylaşıp bu yazımızı sonlandıracağız. İlerleyen günlerde her bir ürüne yönelik yazılarımızı paylaşacağız. Bu arada bazılarını zaten daha önceki yayınlarda paylaşmıştık, o yazıları revize edeceğiz.
Buyrun İzmir'in Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tesciline sahip ürünleri;
Bergama El Halısı
Bergama Graniti
Bergama Kozak Çam Fıstığı
Bergama Parşömeni/ Bergama Kâğıdı
Bornova Kınalı Bamyası
Bornova Misket Üzümü
Bozdağ Kestane Şekeri
Ege Pamuğu
Ege Sultani Üzümü
Ege İnciri
Görece Nazar Boncuğu
Gümüldür Mandalinası (Gümüldür Mandarini)
Güney Ege Zeytinyağları
Kavacık Üzümü
Kemalpaşa Kirazı
Kuzey Ege Zeytinyağları
Seferihisar Mandalinası
Tire Beledi Dokuması
Tire Şiş Köfte
Urla Sakız Enginarı
Çeşme Kavunu
Ödemiş Köftesi
Ödemiş Patatesi
Ödemiş Çekişte Zeytinyağı
İzmir Boyozu
İzmir Kumrusu
İzmir Lokması
İzmir Şambalisi
Kaynaklar: Türk Patent Enstitüsü İnternet Sayfası
https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=35
Yorumlar
Yorum Gönder