Ana içeriğe atla

Mahcup Çiçeklerden Doğan Lezzet

Atalarımız boşuna dememiş “her güzelliğin bir zorluğu var” diye. Ege mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan ve bin bir emekle hazırlanan kabak çiçeği dolması da bu sözü doğruluyor. 

Öyle ki sabahın seherinde, henüz gün doğmadan, tek tek toplanıyor kabak çiçekleri. Vaktinde toplanmayıp gün doğumuna kalırlarsa hemen kapanıveriyorlar. Bu mahcup çiçeklerin temizlenmesi de en az toplanması kadar meşakkatli. Eğer içindeki tohumlar çıkarılmadan hazırlanırsa sonuç tam bir hüsran oluyor. Çiçeğin içindeki tohumlar acılık vererek o güzelim dolmanın tadını bozuyor çünkü...



Unutmadan belirtelim, tadana parmaklarını yedirtecek bir kabak çiçeği dolması yapmanın en önemli sırlarından biri de mevsiminde toplanan taze çiçeklerden hazırlanması. Egeli kadınların hünerli ellerinde unutulmaz bir lezzete dönüşen kabak çiçeklerini haziran-ağustos aylarında pazarlarda bulmanız mümkün. Genellikle zeytinyağlı olarak hazırlanan kabak çiçeği dolmasının kıymalısı da yapılabiliyor.

Biz sizler için ustasından zeytinyağlı kabak çiçeği dolmasının tarifini aldık. Şimdiden afiyet olsun…

Hazırlanışı
Sabah erken saatlerde toplanan kabak çiçeklerini içlerindeki tohumları temizlendikten sonra soğuk suya bastırın. Bu sırada dolmanın içini hazırlamaya başlayın. Domates, soğan, maydanoz, dereotu ve naneyi ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri iyice yıkadığınız pirince ekleyin. Şeker, tuz, karabiber ve zeytinyağını da ekledikten sonra pirincin malzemeleri emmesi için biraz bekleyin. Ardından ayıklayıp soğuk suda beklettiğiniz kabak çiçeklerinin yapraklarını nazikçe açarak dolma içini doldurun. Üstüne zeytinyağı, su, çok hafif tuz ve şeker ilave etiğiniz kabak çiçeklerini kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra limon ile servis yapın.

Malzemesi
- 20 – 25 adet kabak çiçeği - 1,5 su bardağı pirinç - ½ demet maydanoz - ½ demet taze nane - ½ demet dereotu - 2 – 3 orta boy domates - 2 baş kuru soğan ya da taze soğan - 1 tatlı kaşığı tuz - 1 çay kaşığı karabiber - 1 çay kaşığı toz şeker - ½ limon - 1 çay bardağı zeytinyağı

Pişirirken
- Yeterince Su - Bir tutam tuz - Bir tutam şeker - 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Uygulama: Adnan Gülay-İzmir Girit Lokantası
Fotoğraflar
[1] kötüsözlük.com 
[2] Derya Şahin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...