Yaz başından beridir sadece Zeybekler, İzmir ve Efelik üzerine kitaplar okuyordum. Biraz değişiklik yapıp yine bir Türk klasiği olabilecek bir kitaba sarıldım.
Malum hepiniz biliyorsunuz Orhan Kemal'in kitapları uzun soluklu diziler olarak ekranlarda milyonlara hitap ediyor. Okuma alışkanlığı olmayan memleketlimiz diziler sayesinde maşallah Türk Edebiyatına hakim gibi...
Ancak bir fark var tabi dizilerle kitaplar arasında; parasal kaygı taşıdığından bayık bayık bakışmalar, uzun reklam araları, senaristlerin düzeltmeleri gibi nedenlerle dizilerde zaman zaman özden uzaklaşılsa da genel olarak konuya hakim oluyor seyirci.
Eskici ve Oğulları da bir kaç yıla dizinin çekilmesini beklediğim kitaplarından birisi Orhan Kemal'in...
Adana'da Cumhuriyet'in ikinci dönemini anlatıyor. Yani Atatürk'ün sonrasında çok partili demokrasiye geçiş dönemleri olsa gerek.
Konuyu çok fazla anlatmayacağım ama zaman zaman sıksa da usta yazarın kaleminden çıktığı herhalinden belli bu kitabı bir solukta okuyorsunuz. Dil kimi bölümde yöreselleşiyor ancak güzel bir şekilde açıklamaları yapılmış olması ile bir çok kelime, dağarcığınızda yer ediniyor.
Eskici ve Oğullarının hatta eşi, kızı ve damadının mahalle baskısına direnmeleri, yoksulluğa onurlarıyla direnmeleri, Çukurova'nın artık pek bilinmeyen pamuk tarlaları vs vs vs...
Türk Edebiyatına gereken ilgiyi göstermeniz ve bir solukta okumanız dileğiyle...
Yorumlar
Yorum Gönder