Sübye, demirhindi ve karadut şerbetleri ile ünlü İbrahim Efendi'nin oğlu olarak 1864'de dünyaya gelen Şerbetçi Kadir Ağa, İstanbul'da meşhur olduktan sonra dükkanın yanması ile bütün servetini kaybederek İzmir'e gelir.
İkinci Beyler'de açtığı şerbet dükkanında üzüm, limonata, demirhindi, sübye, ayva, ekşi nar, muşmula, kavun, turunç, mandalina, portakal, şeftali, karadut, muz, çilek, kızılcık ve dağ yemişi olmak üzere birçok şerbeti İzmirlilere sunmuş. Kısa zamanda şerbetleri çok beğenilen Kadir Ağa, sadece kiraz ve karpuzdan şerbet yapamamış.
Kaynak: Apikam ve Nedim Atilla
Not: Burada bir çelişki ile karşılaştım. Apikam Usta'yı İstanbul'da doğup İzmir'e yerleşen biri olarak anlatırken, Nedim Atilla tam tersini İzmir'den sonra İstanbul'a gittiğini yazmış. Apikam'ın kaynağı Usta'nın torunu olunca doğruluk ibresini ona yönelterek bu bilgileri baz aldım.
Şu an yine İkinci Beyler'in girişinde yer alan şerbetçi olduğunu düşünüyordum ancak değilmiş.
Hiç duymamıştım, yeri tam olarak nerde?
YanıtlaSilAttila İlhan, "Ulusal Kültür Savaşı" kitabında Şerbetçi Kadir'e değinmiştir: "Her büyük şehrimizde, ünü dünyayı tutmuş bir büyük şerbetçimiz olurdu. (İzmir'de Şerbetçi Kadir, yahu ne şerbetlerdi onlar!) (İlhan, Ulusal Kültür Savaşı, s.226)
YanıtlaSilAttila İlhan, "Ulusal Kültür Savaşı" kitabında Şerbetçi Kadir'e değinmiştir: "Her büyük şehrimizde, ünü dünyayı tutmuş bir büyük şerbetçimiz olurdu. (İzmir'de Şerbetçi Kadir, yahu ne şerbetlerdi onlar!) (İlhan, Ulusal Kültür Savaşı, s.226)
YanıtlaSil