Şevketi bostan, deve dikeni cinsinden bir bitkidir. Özel bir rayihaya sahiptir, ilbaharda ve sonbaharda kök kısmından yemek yapılır. Şevketi bostanın çayırlardan toplanması, temizlenmesi, ayıklanması çok zahmetlidir. Bu nedenle semt pazarlarındaki en pahalı bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgesindeki sahil şehirlerinde yetişir. Fakat hiçbir yerde İzmir’deki kadar sevilmez, tüketilmez. Kasımdan nisana körpe olur. İstanbul’un bazı manavlarında Gebze’den getirilen şevketi bostan satılır. Fakat bunlar çok küçüktür. Bitkinin kökü yendiği, şeritler halinde kesildiği için, kökünün kalın olması gerekir. En geniş kök Ege’de çıkar. Eğer bitki çok körpeyse, sap kısımları da yemeğe katılabilir.
İzmir’de Kuzulu Şevket-i Bostan Urla’da 30 Çeşit Ottan Çalkama
Şevketi bostan sade pişirildiğinde bile et tadı veren bir bitkidir. Terbiyeli şevketi bostan tadılması gereken bir yemektir. Baharda kuzu etiyle pişirildiğinde ise tadına doyum olmaz. Restoranların mönüsünde nadiren rastlanan bu yemeği hakkını vererek, ev yemeği kadar lezzetli pişirene rastlamak zordur. Ben, Ayşe Karadan’ın emekli olduktan sonra, İzmir’in Alsancak semtinde kurduğu Ayşa Boşnak Börekçisi’ni öneririm. Haftada sadece bir gün, pazartesileri şevketi bostan pişiriyor. Haziranın ilk haftasına kadar sürüyor. Yemeğin meraklısı çok olduğu için saat 14.00’ten önce gitmekte yarar var. Restoran saat 19.30’a kadar açık. Gitmişken mayıs lezzetleri enginarlı iç bakla, turp otu ve kengeri de tadabilirsiniz.
Mönüsünde 375 Çeşit Yemek Var
İzmir’de, Urla İlçesi’nde her cuma Malgaca Pazarı kurulur. Baharda bu pazarda çok farklı türde, yenilebilir yabani ot satılır. Ot meraklılarına bu pazarı mutlaka görmelerini öneririm. Geçmişte pazarın kurulduğu, aynı isimli meydanda Handan - Abdulrahman Kaygusuzer çifti 1999’dan bu yana Beğendik Abi adlı bir restoran işletiyor. Bu esnaf lokantasının mönüsünde 375 çeşit yemek bulunuyor. Her yemeğin dönemi farklı. Sadece burada yiyebileceğiniz ilginç yemekler arasında mayıs ortasından haziran sonuna kadar yabani soğandan yapılan soğan zibiği, nisandan haziran başına tadabileceğiniz kuzu etiyle pişirilen sarmaşık, haziranın ilk yarısına kadar 30 çeşit ottan etsiz, fırında pişirilen çalkama sayılabilir. Restoran saat 22.00’ye kadar açık.
Kaynak: Ahmet Örs / Hürriyet Pazar
İlk Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2011
Yorumlar
Yorum Gönder