Ana içeriğe atla

İzmir'e Yeni Bir Gazete

İzmir Basınına yeni bir günlük gazete daha dahil oldu. Gazete Dokuz Eylül ismi ile yayınlanan bu günlük gazete diğerlerinden farklı olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İzmir Şubesi tarafından yayınlanıyor. Yani sahibi bir cemiyet.






Bilindiği üzere Türkiye'nin en eski günlük gazetesi olan Yeni Asır'ın yanısıra, Gazete Yenigün, Gazetem Ege, Haber Ekspres gibi 3 büyük günlük gazete daha var...

Bünyesinden Sabah, Takvim, Fotomaç gibi ulusal çapta gazeteler çıkartan ve sayısız değerli gazetecinin yetiştiği yuva olan Yeni Asır'ın seviyesine ulaşamasalarda diğer günlük gazetelerinde yayınlanması İzmir açısından sevindirici. Ancak halen şehrimizin kendi medyasını maalesef oluşturamadığını görüyoruz. Halen İzmir'in en çok satan 10 gazetesi arasına sadece Yeni Asır'ın girmesi elbetteki yeterli değil.

Hemen hemen hergün internet üzerinden bu gazeteleri takip ediyorum. Zaman zaman satın aldığım da olmuyor değil. Bu sabah gidip gazete bayisinden Yeni Asır haricinde tüm İzmir gazetelerini satın almak istedim. Haber Ekspres gelmiyordu. Gazete Yenigün bir taneydi. Gazetem Ege bir taneydi. Gazete 9 Eylül ise bol miktarda vardı. Bu araştırmadan yola çıkarak tek olan gazetelerin satış rakamları herhalde 1000'i bulmuyordur diye tahmin ediyorum.

Bu gazetelerin içerisinde en pahalısı elbetteki Yeni Asır. 40 kuruşa satılan bu köklü gazetede okuyacak çok şey mevcut. Artık Çalık Grubu'na ait bir yayın, yani biraz güce yakınlar... En büyük avantajı sahip olduğu köklü yapı, haber alma ağı ve alışkanlıklar. Rahmetli babaannem bile ölene kadar bu gazeteyi alırdı. Spor Haberleri diğer İzmir gazetelerine göre dolu. Kültür Sanat haberleri çok zayıf değil ama halen geliştirilmeye muhtaç. Bu gazeteye biraz mizanpaj güncellemesi yapılır ve biraz genç isimlere güvenilirse çok daha iyi yerlere gelebilirler. Eleştirim ise şu, İzmir'in ve Ege'nin gazetesi iseniz spor haberlerinde bölgenin sporunun gelişmesi için bu bölgenin sportif faaliyetlerine yer vermesi. Zaten İstanbul'un 3 kulübünün haberleri her yerde. Yeni Asır'dan bu kulüpleri takip eden yoktur herhalde ama bölgenin sportif faaliyetleri için size mecburlar. Kültür ve kent bilinci için (bölgenin tüm kentleri) biraz daha detaylı bölümler hazırlanabilir.

Gazetem Ege, Haber Ekspres ise tam anlamı ile prestij gazeteleri. Yani muhaabir yok, haber istihbarat yok, gazeteye her hangi bir yatırım yok, reklam yok, yazar çok, mizanpaj denilen şeyi ilkokul talebeleri de yapar. Masa başında üye olunan 2-3 haber ajansının haberleri ile maçı yürütüyorlar. Dolayısı ile okuyucunun ilgisini çekebilecek hiç bir şey yok. Sadece yazarların akrabaları okumak için alıyorlardır. Yoksa bayiden istemek için gerçekten bir sebep yok. Fiyatları 25-30 kuruş olmasına rağmen.

Gazete Yenigün ise ne kötü ne de Yeni Asır seviyesine ulaşmış değil. Biraz daha çabalarlarsa ikinci gazete haline gelebilirler. Spor haberlerinde daha iyiler. Kültür ve sanat konusuna ve kent bilincine hiç ilgi göstermiyor gibiler.

Yeni gazete ise ilk kez okuma şansına sahip olduğum 9 Eylül Gazetesi... Maalesef Gazetem Ege ve Haber Ekspres tarzında. Yazar kadrosu süper ama haber yok. Sadece yazı var. Gelişmesi gerek. Ama gidişat iyi görünmüyor.

Bütün bunları iyi bir gazete okuyucu olarak yazıyorum. Ben basılı gazete okumayı çok seven her gün en az 2 gazeteyi okuyan, 3-4 gazeteyi de internetten takip etmeye çalışan birisi olarak beğenmiyorsam, okuma kültürü rezil seviyelerde olan halkımız için sizin gazetelerinizi almak için bir sebep yok.

Halbuki kentimizin size ihtiyacı var. İzmir kendi medyasını oluşturabilmeli. Yeni Asır gibi 2-3 gazetemiz olmalı. Halkımız haberleri Hürriyet, Milliyet ve Posta gibi gazetelerin eklerinden takip etmemeli.

Bu arada internetten biraz araştırdım. Ama sadece İzmir'in gazete satış rakamlarına ulaşamadım. Genele bakarak yorum yapmaya çalıştım.

İlk onda sadece Yeni Asır'ın olduğunu gördüm. Bayi satış rakamlarına göre İzmir'de en çok Hürriyet Ege ve Posta Ege okunuyor. Daha sonra Yeni Asır ve Milliyet Ege.

Hürriyet Ege'nin başında Deniz Sipahi bulunuyor. Geldiği günden beri gazetede hareketlenme göze çarpıyor. Artık daha bir gazete oldular. Milliyet ise neredeyse Yeni Asır'ın, Dinç Bilgin zamanındaki kadrosunun tamamını bünyesine katmasına rağmen henüz yeterli etkiyi yaratamadı. Demek ki artık halk yeni isimleri istiyor.

Tüm gazeteler için bizim konumuza gelince içler acısı bir halimiz olduğunu görüyorum. İzmir'in etkinlikleri, tarihi, kültürü, yaşamı, yaşayan kentimizi anlatmıyorlar maalesef. Sadece pop yıldızlarının haberleri. Diğerleri kes yapıştır haberler. Bizim blogumuzu, İzmir'de Sanat sitesini bile takip etseler hatırı sayılır bir haber girişi yapacaklar. (bunu yazarken kendimle gurur duydum. En azından buralara aday gösterebiliyorum kendimi)

İzmir ve Ege'de neler oluyor diye merak ediyorsanız eğer Hürriyet Ege'ye ve Yeni Asır'a devam maalesef. Daha fazla alternatifiniz yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...