Ana içeriğe atla

1. Dönem İzmir Vekillerini Biliyor musunuz?

Dost sohbetlerinizin birisinde mutlaka "İzmir'in kaç milletvekilini tanıyorsunuz?" diye bir soru geçmiştir. Genelde yarıyı bulamaz çoğu İzmirli. Çünkü milletinvekilleri seçim zamanı oyu alabilmek için sokak sokak gezerken, seçildikten sonra İzmir'i unutuyorlar. Bu her dönem böyle olmuştur.

Geçtiğimiz gün aklıma takıldı. 23 Nisan 1923 günü Millet Meclisi ilk toplantısını yaptığında İzmir'i 7 isim temsil ediyordu. Kimdi bu isimler?

Wikipedia'dan buldum aradığım cevabı. Sadece birisini söyleyebilirmişim bakmasaydım. O da 10 isim saysaydım arasında olurdu. İlk söyleyeceğim olmazdı.

İşte İzmir'in ilk millet vekilleri...

Yunus Nadi Abalıoğlu: Cumhuriyet gazetesinn kurucusu. Fethiye doğumlu. Türkiye Komünist Partisi kurucularından.

Ahmed Reşit Rey: Ünlü besteci Cemal Reşit Rey'in babası. Çankırı Doğumlu. Osmanlı dönemi İzmir  Valisi.

Refet Bele: Milli mücadelenin önemli komutanlarından, Mustafa Kemal'in silah arkadaşı, Selanik doğumlu. İzmir Suikasti nedeni ile yargılanmıştır.

Hacı Süleyman Bilgen: Cumhuriyetin gerekliliğini savunan din adamı, Nazilli doğumludur. Demirci Mehmet Efe'nin milli mücadelede düze inip cephe komutanı olmasında büyük payı vardır.

Mahmut Esad Bozkurt: Kuşadası doğumlu, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından ve Türk Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Kabotaj Kanunu gibi bir çok kanunun oluşturulmasında büyük pay sahibi olan hukukçudur.

Enver Tekand: Rodos kökenli İzmirli bir ailenin öğretmen çocuğudur. Çocuk Esirgeme Kurumunun kuruluşunda başrolde yer almaktadır.

Hasan Tahsin Uzer: Selanik doğumlu Atatürk'ün çocukluk arkadaşıdır. Osmanlı dönemi İzmir Valilerindendir. İlk Kurşunu atan Hasan Tahsin değildir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...