Erkence zeytini, sadece yarımadada yetişen, Urla, Seferihisar, Çeşme ve Karaburun yöresine özgün bir zeytin çeşididir. Erkence Zeytini'ni diğer zeytin türlerinden ayıran özelliği sadece belli bir yerde yetişmedi değildir elbette. Dalından koparılarak yenilebilen tek zeytin çeşidi olmasıdır...
Erkence zeytin kuvvetli bir ağaç yapısına sahiptir. Orta büyüklükte oval meyveler vermektedir. Tane zeytindeki yağ veriminin yüksekliği, keskin meyve aroması, antioksidanlarının yüksekliği, zeytinyağındaki sarı tonun zenginliği Erkence’nin karekteristik özelliğidir.
Ancak Erkence’nin esas gizi, Phoma Olea mantarıyla yaptığı işbirliğinde yatar. Özellikle sonbaharda, Ekim aylarında ılık ve çiğ yağışlarının bol olduğu gecelerde, phoma olea mantarı Erkence zeytin tanesinin içine girerek, tane zeytinin içindeki karasuyu parçalar. Tabiat ana bu ayrıcalığı sadece Erkence zeytinine ve denize yakın olan yarımadanın bazı yörelerine vermiştir. Zeytin taneleri üzerinde yürüyen bir mantar türü olan phoma olea, tanelere acılık veren “Oleupein Maddesi’ni” parçalar ve zeytinin acılığını alır.
Phoma olea mantarı tarafından karasuyu parçalanmış ve emilmiş olan Erkence zeytini hafif buruşuk, koyu kül renklidir. Zeytin tanesinin meyve acılığı yoktur, hemen yenilebilecek bir kıvamdadır. Tuz diyeti olan tüketiciler için bu önemli bir zeytin çeşididir.
Erkence’nin diğer önemli özelliği, phoma olea mantarının zeytin karasuyunu parçalayıp yok ettiği için zeytinyağı üretimi sırasında çevreye attık karasu bırakmaz.Bu nedenle, diğer zeytin çeşitlerine göre çevresel kirliliği daha azdır.
Zeytinin yok yıllarında Erkence'ye rastlamak çok zordur. Erkence az olduğu için çok yüksek fiyatla hiçbir işleme tabii tutulmadan kısa sürede satışı yapılmaktadır. O nedenle hurma zeytinini işleme ve değerlendirmeye yönelik bir sektör gelişmemiştir.
Kaynaklar: www.zeytinagacidergisi.com
www.godence.org
www.zeytinfidanı.net
Yorumlar
Yorum Gönder