Ana içeriğe atla

İzmir Lezzetleri - 4 Midye

Denizden babam çıksa yerim diyenlerden misiniz? 


Yassı solungaçlı, yumuşakçalardan, kabuklu denizin kayalık kısımlarında birbirlerine yapışarak yaşayan deniz canlılarından yemek istermisiniz? 

Bu şekilde anlatırsak elbetteki istemeyebilirsiniz. 

Peki bu tanımlara A ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi mineral­ zengini olduğunu eklesek? 

Belki biraz fikriniz değişebilir. 

Peki bu deniz canlısının İzmirliler tarafından sofralara taşındığını eklersek?...

İzmirliyseniz vazgeçemeyeceğiniz bir lezzeti anlattığımızı anlamışsınızdır. Kumru gibi, Lokma gibi, Söğüş gibi İzmir'den yayılan bir lezzet şaheseridir Midye Dolma. 


Her ne kadar günümüzde Mardinliler tarafından yapılsa da, onların İzmir mutfağına kazandırdığı bir lezzet değildir. Tam tersi İzmir'in İzmirli Mardinlilerine kazandırdığı bir ekmek kapısıdır. 

Yapılışı çok zor olmasada biraz zahmetlidir. Denizden toplandıktan sonra kabuklarının üzeri iyice temizlenir ve yıkanır. Ve biraz tuz eklenerek suyun içerisinde kaynatılarak, kabuklarının açılması sağlanır. Kabuklar iyice açıldıktan sonra hazırlanan iç pilav tıka basa olmayacak şekilde midyelerin içerisine doldurulur ve bir tencereye balık istifi gibi dik bir şekilde yerleştirilir. Üzerine biraz daha su eklenerek orta ateşte pişirilir ve işte dünyanın peşinde koştuğu lezzet ortaya çıkar. 


Jason Goodwin, Osmanlı Mutfağı hakkında geniş araştırmalar yaparak bunları kitap haline getiren bir yazar. Yeniçeri Ağacı adlı kitabında Yasin isimli bir hadımın ağzından midye dolmanın tarifini enfes bir şekilde yapıyor.  1830'lu yıllarda midye dolmanın İzmir'de yapıldığı bilgisi buradan geliyor. Denizle bu kadar iç içe yaşayan bir kültürün denizin nimetlerinden faydalanmaması zaten mantıksız olurdu. 

Son yıllarda İstanbul ve Bodrum'da sosyetinin gözdesi haline gelmesi Çeşme'de plajlarda tüketilen midye sayısının özentisi olarak göze çarpıyor. 

İzmir'de her köşe başında seyyar midyeci bulabilirsiniz. Hepsinin önünde de bir kaç kişinin seri bir şekilde midye tükettiğini görebilirsiniz. Ancak midye hem açıkta satıldığı için hem ağır metallere yuvalık yapan bir canlıdan yapıldığı için yerken çok dikkat edilmesi gereken bir yiyecektir. Bilmediğiniz bir yerden yerken midyenizin hijyeni konusunda şüphe duyuyorsanız yememelisiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...