Ana içeriğe atla

Smyrna Passito 2009

Aliağa ve Urla'dan sonra Torbalı'daki bağlarda üretilen bir şaraba geldi sıra. Yine Bornova Misketi ama bu sefer farklı bir üretim yöntemi. Kurutulmuş hasatlardan elde edildiği için oldukça tatlı bir şarap.

İdol Şarapçılık, Torbalı'daki organik bağlarında Ege'nin ve İzmir'in sembollerinden birisi olan Misket üzümünün anavatanında bu şarabın üretime başladı.

Smyrna Passito ismini verdiği şarap ise Sicilya'da üretilen olgunlaşmış ve tatlı şaraplara verilen genel ad...

Şarabın kimliği şu şekilde;
İdol Smyrna Passito 2009

Stil: Tatlı Beyaz Şarap (alkol %12,5)
Bölge: İzmir-Torbalı (İONYA)
Bağ: İdol Bağları (organik)
Üzüm: Bornova Misketi ( Viognier, Chenin Blanc %??) (Tekbağ)(geç hasat)
Meşe: yok
Fiyat: 30 TL

Vinolog Umut Özdemir blogunda şarabı şu şekilde anlatmış; "Renk altın sarısı. Burun tipik misket karekterinde. Çok hoş papatya , bahar çiçekleri, bergamut, bal aromaları yoğun olarak algılanıyor. Damakta yoğun ve kalıcı , tatlılık iç baymıyor. Mutlaka üzerinde daha çok çalışması gereken bir şarap. Arka etiketinde tadım notundan çok, üzüm ve üretim tekniği konusunda bilgilendirme yapılmalıydı."

Bazı vinologlar sicilya şaraplarının özelliklede passito türünün kötü bir kopyası olduğunu anlatarak başladıkları eleştirileri yazılarının sonunda fiyatının uygunluğu nedeni ile iyi bir seçim olarak belirtmişler. Yazının başıyla sonunda çelişki gösteren bu tarz yazarları ne denli dikkate alırsınız bilemem ama tatlı bir şarap içme isterseniz denemelisiniz. Hemde bilmeyen yazarlara şöyle diyebilirsiniz. Misket üzümü İzmir'in üzümüdür, bu nedenle Sicilya Passitolarının kopyası olma ihtimali oldukça düşüktür. Öte yandan Sicilyalılar İzmir kökenli Aleksandria Misketinden üretim yapmaktadır. Yani Sicilyalılar bizi kopyalamış.

İdol Şarapçılığın öz değerlerine sahip çıkarak vatanına kazandırdığı bu şarabı geliştirmesini bekliyorum. En kısa sürede tadım notlarını ileteceğim.



 

Yorumlar

  1. Spartacus The Gods of Arena'da çokça bahsi geçen bal şarabı bu olsa gerek. Zaten dizide de bal şarabının Sicilyalılar ve İonyalılar tarafından güzel yapıldığı söyleniyordu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...