Ana içeriğe atla

Nişantaşı ile Gül Sokak Arasındaki 10 Fark

Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın'ın popüler yazarı Ayşe Özyılmazer köşesinde İstanbul'un Nişantaşı Semti ile Gül Sokağı karşılaştırmış. Aslında Nişantaşı ile Mustaabey'i karşılaştırmış.

Bir İzmirli olarak anlıyoruz ki Yılmazer'in bahsettiği yer Mustafa Bey Caddesi yani İzmirlicesi Mustaabey. Gül Sokak diye adlandırdığımız sokağın bir paralelindeki cadde. Ama olsun İzmir'i anlatmış ya... Hoş gördük...

Buyrun Nişantaşı ile Mustaabey arasındaki 10 fark...


Bence bu pazar şahane bir pazar çünkü cuma akşamı ani bir kararla İzmir'e gelmiş bulunuyorum. İzmir'e ayak bastığım anda çocuklar gibi şen oluyorum. Limonata gibi bir hava, güler yüzlü insanlar, bol eğlence, nefis yemekler ve İzmir! Daha ne olsun ki...

Şimdi de Alsancak'ta hadisenin cereyan ettiği Gül Sokak'tayım. Bu sabah uyanır uyanmaz kendimi buraya attım. Sokağın favori kafelerinden 'Sir Winston Tea House'a konuşlandım. Bir yandan beyaz peynirli gevreğimi yerken bir yandan da Gül Sokak sakinlerini gözlemledim.

Ne yalan söyleyeyim bizim oraları hiç özlemedim. İzmirliler ne kadar şanslıymış bir kere daha fark ettim. "Keşke hafta sonu hiç bitmese" derken, İstanbul'daki bol koşuşturmalı kekremsi hayatımı düşünürken Nişantaşı ve Gül Sokak arasındaki 10 farkı yazıverdim.

Ah İzmir ah! Güzel İzmir! Aşk dolu İzmir...

1. Hafta sonu bile olsa sabahları Nişantaşı ahalisinin yüzünden düşen bin parçadır. Alsancak-Gül Sokak sakinlerinin yüzü güler, gülmese bile tebessümleri eksik olmaz.

2. Hafta içi-hafta sonu fark etmez Nişantaşı insanının her daim acelesi vardır. Acelesi olmasa bile aceleye o kadar alışkındır ki bünyesinden atamaz. Gül Sokakçıların ilk dikkat çeken özelliği yavaş hareket etmeleri, kendilerine vakit ayırmayı sevmeleri, uzuuun uzuuun oturdukları masadan kalkmamalarıdır.

3. Nişantaşlıgiller 7/ 24 bedenlerini düşünür, 100 gram alacak olsalar sinir sistemleri çöker, bir cumartesi sabahında bile oturdukları kafede iştahla kahvaltı ettiklerini görmek pek mümkün değildir. İştahları bilinmeyen bir tarihe kadar frenlenmiştir. Oysaki İzmir'in Gül sokağında hal böyle midir? Değildir. Gevrekler, boyozlar, dilli kaşarlı sandviçler, yumurta üstüne tatlı kurabiyeler masadan eksik olmaz.

4. Nişantaşı insanı için imaj her şeydir, Gül Sokak insanı içinse paşa keyifleri her şey, imaj hiçbir şey.

5. Gül Sokak'ta kadın hâkimiyeti şıp diye fark edilir. 7'den 70'e bütün dişiler gündemin birinci maddesidir. İzmir'i olduğu gibi Gül Sokak'ı da kadınlar yönetir. Kahkahaları ve topuk tıkırtıları sokağın fon müziğidir. Nişantaşı ise Gül Sokak'ın yanında karmakarışık kalır.

6. Nişantaşı trafiği cumartesipazar, sabah öğlen-akşam dinlemez Gül Sokak'ta sabahları korna sesi bile zar zor duyulur.

7. Nişantaşı'nda dışarıda kahvaltı etmenin Türkçe açılımı şudur; toz-toprak-sıkışık dip dibe masalarda oturmaya çalışmak, garson kapmaca oynamak. Oysa Gül Sokak'ın geniş kaldırımlarına masalar atmış kafelerde saatlerce huzur içinde, tepişmeden kahvaltı edebilirsiniz.

8. Gül Sokak sabahlarını aileler, çocuklar, kız kıza gruplar, kumrular misali dolaşan çiftler şenlendirir. Bu da insanın içini açar, neşelendirir. Nişantaşı ise bekârların başkentidir. Genellikle hafta sonu sabahları kahve eşliğinde bir gece öncenin alkolünü bünyeden atmaya çalışırlar.

9. Nişantaşı erkekleri genellikle sabahları suratsızdır, Gül Sokak erkekleri ise en bakımlı hallerinde gülücükler dağıtır.

10. Bu da iki yerin paparazzi farkı olsun. Nişantaşı'nda paparazziler bir köşeye yatıp ya da aniden önünüze atlayıp fotoğraflarınızı çeker, Gül Sokak'ın paparazzileri ise masanıza kadar gelip izin ister. "Yok çekme" derseniz de teşekkür edip olay yerini terk eder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...