Ana içeriğe atla

Ayvalık´ı Gezerken

Herkes açılım yaparda biz yapmaz mıyız?

Gerçi biz haddimizi biliyor boyumuzu aşan yerlere açılmıyoruz. Ancak burnumuzun dibindeki yerleri de görmezden gelemeyiz. Bundan sonra blogumuzda Ayvalık, Kuşadası'da yer alacak. Bu blogda sınırlar her geçen gün gelişebilir.

Bir adım sonrası Sakız, Midilli ve Samos olur kim bilir ? :)

Cunda Adası, Şeytan Sofrası, Sarmısak Taşı, Ayışığı Manastırı, Saatli Cami, Ayvalık evleri ve zeytin ağaçları...


Ayvalık, doğal güzelliklerinin yanı sıra, taşıdığı eşsiz tarihsel ve kültürel mirasıyla Ege´de bir pırıltıdır âdeta. Ayvalık’ı, Ayvalık’ın kadim dostu, nam-ı diğer “Ahmet Amca”dan dinlediğinizde, bu pırıltı karşı konulmaz bir tutkuya dönüşür. Zeytin ağacının gölgesinde, düşsel bir serüvene çıkarır.

Bu yeni basımıyla Ayvalık’ı Gezerken, gezgininden meraklısına, Ayvalık’ı tanımak ve tatmak isteyen herkesin vazgeçilmez başvuru kitabıdır. Ahmet Yorulmaz'ın yazdığı kitabın ilk basımı 2004 yılında yapıldı.



İşte size güzel bir Ayvalık kitabı tavsiyesi...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...