Karşıyaka Çarşı'sının sonuna ulaştığınızda tantanları geçmeden sola dönerseniz oldukça uzun bir sokak denize doğru uzanır. Yaklaşık 1 km uzunluğundaki bu sokak 1729 sokak olarak kayıtlara geçer. Ancak Kilise Sokağı demedikten sonra çoğu kimse o sokağın numarasıyla bilemez.
Saat Kulesi, Alsancak Devlet Hastanesi Acil Servis Binası gibi binaların mimarı Raymond S. Pere, 1904 yılında bu kiliseyi inşa ettiğinde sahilden bakıldığında görülüyordu. Şimdilerde ise sokağın içine girdiğinizde bile dikkat etmezseniz göremezsiniz...
1800'lü yılların sonunda Karşıyaka'da yaşayan İtalyan kökenli Alliotti ailesi Katoliklerin Karşıyaka'da bir ibadethanesi olmadığını dile getiriyor. O zamanlar kilisenin şimdiki arsası Katolik Cemaatine tahsis ediliyor. Onlarda imece usulü kilisenin inşaasını başlatıyorlar. Bu arada Karşıyakalılarda bu işbirliğine duyarsız kalmıyorlar, din, dil, ırk ayrımı yapmadan destek veriyorlar.
Kilise hizmet vermeye başladığı 1904 yılında 150 ailenin 850 bireyine hizmet ediyordu. Zamanla cemaatin sayısı düşsede, St. Helen, çok önemli düğün ve vaftiz törenlerine ev sahipliği yapmıştır. (Bu arada yazının bu bölümüne kadar kilisenin ismini yazmadığımı farkettim. Demekki kilise tabiri yeterliymiş) Fransa'nın bir dönem Başbakanlığını yapan ünlü siyaset adamı Eduard Balladur'da bu kilisede vaftiz olan birisidir.

Kilise ziyarete açıktır. Ve hala ayinlerine devam etmektedir. Genelde ayinler Cumartesi ve Pazar günleri yapılmaktadır.
Hergele Meydanı'ndan Çarşı'ya girin, dümdüz sonuna kadar gidin. Tantanları geçmeden hemen sola dönün. İşte size kilise sokağı... Yani St. Helen Kilise'sinin sokağı... Yani 1729 sok.
Yorumlar
Yorum Gönder