Ana içeriğe atla

İzmir'de Halk Oyunları ve Dernekleri II

İzmir Türk Halk Oyunları camiası ve tarihinde hep belirleyici ve öncü olmuştur. Geçtiğimiz yazıda biraz giriş yapmış ve geniş perspektiften olayları incelemeye çalışmıştım. İncelerken baktım İzmir'de dernekler gerçekten çok büyük işler yapmışlar. O zaman kimsenin bilmediği değinmediği, önemsemediği ama Kültürümüzün lokomotifleri derneklerimize biraz özen göstermek istedim.

İlk olarak İzmir Turizm Folklor Derneği ile başlıyorum...


90'lı yılların başlarında altın çağını yaşayan Türk Halk Oyunları, belki Sultan's of the Dance gibi magazinel değildi ancak çok geniş kitlelere hizmet ediyordu. Ben ise henüz dernekçilik yaşantısına yeni başlamış ve camiayı tanımaya uğraşıyordum. İzmir'de faaliyet gösteren 20 kadar derneğin her birisi bir yöreye hakimiyeti ve temsil yeteneği ile ön plana çıkıyordu. Misal; EFEM- Burdur ve Azeri, İFAK-Kafkas ve Bodrum, KATHOD- Artvin ve Karadeniz, SUMHOTER- Van ve Üsküp, Yörem-Zeybek ve Bilecik, İzmir Turizm- Anamur ve Bergama Zeybek vs.... sıralama bu şekilde gidiyordu.


Günümüze kadar yaşayabilen bir örnek olduğu ve organize girişimlerin ilk ve başarılı örneklerinden birisi olduğu için İzmir Turizm Folklor Derneği (şimdiki adına Gençlik ve Spor Kulübü eklendi) bu başarının ilk kıvılcımını çakan dernek olarak anılır. 1969 yılında  İzmir'in duayen halk bilimi araştırmacılarından Mazlum Nusret Kılıçkıran ve arkadaşlarının emekleri ile kurulduktan sonra, Kilis ve Ege Bölgesi oyunları üzerine yapılan derleme çalışmaları günümüzde de kaynak olarak gösterilir. Ayrıca dernek 1972 yılında Türkiye'nin halk oyunlarında ilk dünya şampiyonluğunu yine dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi olan Dijon'da (Fransa) alarak tarihe imzasını atmııştır. 80'li yıllara gelindiğinde ise Bergama Kadın ve Bergama Ağır Zeybek oyunları, Tavşanlı-Kütahya oyunları derlenmiş, Anamur'un yeni derlenen oyunları İzmir'de sunulmuş ve bu oyunlar önce İzmir sonra Türkiye geneline yayılmıştır.

90'lı yıllarda popülaritesi iyice artan Kültür Bakanlığı-VAKSA yarışmalarında boy gösteren dernek 30 yıla yaklaşan tarihinde önemli başarılara imza atmıştır. 2010 yılına geldiğimizde 41. yılı geride bırakmış olan dernek, Türk Halk Oyunları, Türk Halk Müziği başta olmak üzere ülkemize sayısı oldukça fazla sanatçı yetiştirmiş, İzmir ve Türkiye'nin bu konulardaki çalışmalarında çok önemli görevler üstlenmiştir.

2000'li yıllar ile birlikte gerileme  sürecine girmiş olan amatör halk oyunları camiasının makus talihinden dernekte kurtulamamış çalışmalarını eski gösterişli günlerini aramasına rağmen sürdürmüştür.

                           

Dernek, uzun yıllar Alsancak'ta faaliyet gösterdikten sonra şimdilerde Gaziemir'de faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu etkinliklere katılmak isterseniz  iztfd@hotmail.com veya  izmirturizm@gmail.com adreslerine ileti göndererek, 506 504 33 59 nolu telefonu arayarak veya Atıfbey Mahallesi Malazgirt Caddesi Değişenkent Sitesi No:5/1A Gaziemir adresine bizzat giderek bilgi alabilirsiniz.



Önümüzdeki günlerde yine bulabildiğim ve bilebildiğim kadarı ile diğer dernekleri anlatmaya devam edeceğim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...