2016 yılının FAO tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edilmesine istinaden, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, yemeklik tane baklagillerin tarımı ve çeşit geliştirme araştırmalarıyla da bağlantılı, “Geçmişten Günümüze Ege’de Baklagilli Yemekler” kitabını hazırlayarak yayınladı.
Enstitü olarak da görev aldığı "İzmir Bakliyat Çalışma Grubu"nun faaliyetleri kapsamında desteklenen kitap İzmir Ticaret Borsası tarafından basıldı...
Araştırmaların günlük hayatla bütünleştiği bu noktada, Ege ve yakın yörelerinin baklagilli yemeklerini derlemeye çalışılmış. Tamamen amatör bir heyecanla gerçekleşen bu çalışmada; tarifleri veren ve derleyen kişilerin isimlerine ve pişirildiği yörelere de yer verilmiş. Tarifleri veren kişilerin, isimlerinin kitapta yer alacağını bilmeleri de, yarışma tadında bir motivasyon sağlamış. Tarifleri kayıt altına alınan kişiler, ağırlıklı olarak enstitü personeli ve yakınları ile bakanlık il müdürlüğü personeli olmuş.
Sosyolojik açıdan da baklagiller ve yemekleriyle ilgili farkındalık yaratılmıştır ki, bu da “Uluslararası Bakliyat Yılı” teması altındaki hedeflerden biridir.
Kitap yazım aşamasındayken farkedilen gerçek biraz can sıkmış olsa da üstesinden gelindiği sanki kitap içeriğinde görülüyor. Bu acı gerçek te baklagillere olan ilginin azalması ve yemek çeşitliliğinin giderek azalması. Birçok tarifin, küresel olarak yükselen sağlıklı beslenme çabasına katkıda bulunacak yemekler olmasından dolayı, baklagillerin bazı kullanım şekillerini güncelleyebileceğini gibi görünüyor. Bu çalışma ile birlikte, Ege bölgesi ve sahil kuşağında kullanılan baklagil türlerinin, pişirilme ve kullanım şekillerinin ülkenin diğer bölgelerine göre farklılık gösterdiği kanaati de oluşmuş.
Anadolu sofraları, baklagilli yemekler konusunda oldukça zengin ve çeşitlidir. Ancak kitabımızın Kitapta yer alan resimlerdeki yazarlar tarafından öğrenilen yemeklerin deneme aşamasında çekilmiş.
Kitabı online olarak okumak için tıklayınız.
Yorumlar
Yorum Gönder