Ana içeriğe atla

Ünlü İzmir

Bir zaman önce "Güzel İzmir" başlıklı bir yazı yazmıştım. İzmir'in güzel bayanları vardı yazının içeriğinde. Çok okundu ve çok okunanlar listesinden hiç düşmedi.

Madem Güzel İzmir'in güzel kızlarını yazdık o zaman Güzel İzmir'in Yakışıklı ve Başarılı Beylerini de yazmak gerekirdi.

İşte size İzmirli beyler...

Tanju Okan : 27 Ağustos 1938 İzmir doğumludur. Kadınım, Hasret, Hancı, Öyle Sarhoş Olsam ki, gibi şarkıları yıllara meydan okumuş halen sevilen eserlerdir. Urla'ya ve rakıya olan sevdası çok meşhur olan sanatçı 1996 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Necati Cumalı: Susuz Yaz, Tütün Zamanı Serileri gibi eserleri ile Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden oldu. Tanju Okan gibi Urla'yı seven bir sanatçıydı.

Keremcem: 2000'li yıllarda tanınan yeni jenerasyon sanatçılardan. Aslen Milas'lı olmasına rağmen öğrenimini tamamladığı İzmirle özdeşleşmiştir. Şarkılarının yanısıra dizilerde aldığı rollerle de tanınmaktadır.

Tan Sağtürk: 1969 yılında İzmir'de doğmuş en çok bilinen Türk balettir. Uzun zaman mesleğini yaptıktan sonra TV'ye geçmiş bir çok dizi ve TV programında yer almıştır. Tan Sağtürk Dans ve Bale okulları ile Türkiye'nin bir çok kentinde bale ve dans eğitimi vermektedir.

Murat Birsel: "Karşıyaka'nın içinden adamı alırsın da, Adamın içinden Karşıyaka'yı alamazsın" özdeyişini dile getirten ünlü anchorman. Karşıyakalı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Eşi de çok tanınmış bir isim Gülse Birsel. En son Star Gazetesi'nde yazıyor ve NTV'de program yapıyordu. Özel bir proje için NTV'den ayrıldığı söylendi ama hala özel projeyi bilen yok.

Hüsamettin Cindoruk: Türk siyasi tarihinin son 30 yılına damga vuran isimlerden. Özellikle 12 Eylül'den sonra kurulan DYP'yi Demirel'in yokluğunda seçime sokan, başkanlığını yapan isim. Meclis Başkanlığı ve çeşitli bakanlık görevlerinde de bulundu. Halen DYP'nin başkanı.

Mahmut Özgener: 1963 doğumlu. St. Joseph Koleji ve Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. Önce babası daha sonra kendisi yıllarca Altay Başkanlığı yapmıştır. 2008 senesinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir. Aynı zamanda tütün sektöründe faaliyet gösteren şirketleri vardır.

Levent Üzümcü: TV ve Sinemadan tanıdığımız ve İzmirli olduğunu az kişinin bildiği bir isim. 1972 yılında İzmir'de doğup, Karşıyaka Aydoğdu İlköğretim ve Eşrefpaşa Lisesi'nde okumuştur. Sayısız tiyatro oyununda oynamasına rağmen esas olarak Avrupa Yakası isimli dizide tanınmıştır.

Sabih Kanadoğlu: 1938 yılında Menemen'de doğmuştur. Türk Hukukuna yıllarca hizmet vermesine rağmen en çok Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı olduktan sonra tanınmıştır.

Nejat Eczacıbaşı: 1913 yılında İzmir'de dünyaya gelmiş ve Türk ilaç sektörünün duayenlerinden birisidir. Esas mesleği biyokimya uzmanlığıdır ve Eczacıbaşı İlaç Fabrikasının kurucusudur. Aynı zamanda İKSV, İzmir Rotary gibi sosyal kurumlarında kurucuları arasında yer almıştır. 1993 senesinde vefat etmiştir.

Çağan Irmak: 1970 yılında doğmuştur. Seferihisar ile özdeşleşmiş bir yönetmendir. Babam ve Oğlum, Issız Adam ve Mustafa Hakkında Herşey isimli sinema filmleri ile Türk Sinema sektörüne çağ atlatan isimlerdendir. Esas ününü Şaşıfelek çıkmazı ve Asmalı Konak gibi uzun soluklu TV dizilerinde edinmiştir. Halen "Öyle Bir Geçer Zaman ki" isimli diziyi çekmektedir.

Haluk Bilginer: Türk tiyatrosunun usta isimlerinden. 1954 yılında İzmir'de dünyaya geldikten sonra Türk Koleji'nde eğitimini tamamlayana kadar İzmir'de yaşamıştır. Yüzlerce tiyatro oyununda oynadıktan sonra TV dizileri ve sinema filmlerinde oynadı. Zuhal Olcay ve Aşkın Nur Yengi ile yaptığı evlilikler ile bilinir. Şu an Ezel isimli dizide oynuyor.

Ertuğrul Özkök: Kahramanlar'da doğdu, Betonyol'da büyüdü. Gazetecilik mesleğinin zirvesini Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı 20 yıl boyunca yaşadı. Yazdığı kitaplar arasında Tuhaf en çok satış rakamına ulaşan kitabıdır.

Mustafa Denizli: Büyük Mustafa Çeşme'de doğup futbol hayatına Altay'da devam etmiştir. Altaylı Büyük Mustafa olarak yıllarca Türk Futboluna hizmet etti. Müthiş sol ayağı ve kornerden attığı gollerle bilinirdi. Galatasaray'ın teknik direktörlüğünü yaptığı 1989 senesinde Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale kadar yükseldi. Milli takımlarda ise Avrupa Kupası'nda çeyrek final gördü. En son Beşiktaş'ı şampiyon yaptı.

Bu arada bir sonraki yazıya sakladığım Dario Moreno, Metin Oktay, Hanri Benazus, Ali Kocatepe, Eduard Balladur, Ahmet Priştina gibi ünlü İzmirlilerin yanısıra daha önce kaleme aldığım, Ayhan Işık, Ahmed Adnan Saygun, Muharrem Candaş, Yusuf Nalkesen gibi isimleri de tekrar eklemedim listeye.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...