İzmir Turizm, EFEM, Sumhoter ve Kathod'dan sonra eski derneklere biraz ara verip genç derneklerden devam etmek istiyorum. Yörem, İfak, Hürriyet, Çağdaş, Efeder gibi emektar derneklere devam etmeye çalışacağım daha sonraları.
Genç dernekler içerisinde en başarılılarından birisi olan İzmir Folklor Derneği'ni biraz anlatmak istiyorum...
2005 senesinde benimde içinde bulunduğum kalabalık bir grup tarafından amatörlüğün ölmemesi amacı ile kurulan dernek, Türk Halk Oyunları camiasında henüz 5. senesini doldurmasına rağmen elektronik ortamı başarılı bir şekilde kullanması, orjinal projelere imza atması ve yarışmalarda aldığı önemli derecelerle kendisine yer edinmeyi başarmış bir dernek olarak göze çarpıyor.
2005 senesinin Şubat ayında kurulan dernek, çok kısa bir sürede sayısını 34'ten 75 kişiye çıkarttığı dansçı kadrosu ile Sabancı Kültür Merkezi'nde bir gösteri düzenleyerek camiaya merhaba dedi. Zeybek, Teke Bölgesi, Kafkas, Artvin, Urfa, Anamur yöreleri ile yaklaşık 700 kişiye güzel bir gösteri düzenleyen dernek hemen o yaz İzmir'de düzenlenen Universiade- Üniversite Olimpiyat Oyunları açılış ve kapanış gösterilerinde kalabalık bir kadro ile sahne aldı.
2006 senesinde hayata geçirdiği "Adım Adım Kurtuluş" proje gösterilerini 3 yılda 7 kez sahneleyerek toplamda 6000 kişiye duygu ve çoşku dolu anlar yaşattı. Tamamen kendi bünyesinde yer alan hoca ve dansçıları ile yaklaşık 150 kişinin görev aldığı projede ana amaç, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgalinden 09 Eylül 1922'ye kadar geçen süreçte yaşananlar Türk Halk Oyunları motifleri ile izleyicilere aktarmaktı. Seyirlik oyunlar ve yöresel ekiplerle süslenen proje, yaklaşık 3500 parça kostüm kullanılmış, 9 yöre gösterisi yapılmış, ışık ve müzikler özel olarak stüdyolarda hazırlanmış gerçek bir görsel şovdu.
Dernek sadece projelerle etkinlik göstermeyip, Karaburun, Seferihisar, Ödemiş, Kiraz ve İzmir'in kurtuluş şenliklerinde ve Bayburt Dede Korkut Festivali'nde görevler aldı.
Aynı zamanda Türk Halk Oyunları Federasyonu ve VAKSA - Kültür Bakanlığı yarışmalarına katılarak Türkiye 2.liği ve İzmir İl Birinciliği gibi dereceleri aldı.
2007 senesinde önce Sırbistan daha sonra Kıbrıs'ta düzenlenen Uluslararası Festivallerde görev aldı.
7 yaşından 77 yaşına kadar herkesi Halk Oyunları oynayabilecek kapasitede gören dernek çalışmalarını Üçyol semtinde sürdürüyor.
Derneğin web sitesi, http://www.ifd.org.tr/ üzerinden online başvuru yapılabildiği gibi Süleyman Taştekin Anadolu Meslek Lisesi spor salonunda da pazar günleri çalışmalara katılım sağlayabilirsiniz.
Dernek repertuarında Zeybek oyunlarının yanısıra, Bitlis, Artvin, Denizli, Kafkas, Üsküp, Trabzon yörelerinin oyunları yer almakta.
Yorumlar
Yorum Gönder