Ana içeriğe atla

Çeşme'nin En İyi 10'u

Hürriyet Gazetesi'nin yıllar önce başlattığı ve yıllardır Türkiye'de paye vermediği işletmenin kalmadığı "En İyi 10" araştırmalarında (!) geçen hafta Çeşme'nin en iyi 10 işletmesi tanıtılıyordu.

Haberi paylaşmaktansa sadece ilk 10'u yazıp sonrada kendi ilk 10'umu yazmayı düşündüm. Fark çok çıktı.... 

İşte Hürriyet Cuma Eki'nde yazılan ilk 10

1 Babylon Aya Yorgi
2 Dalyan Şamdan
3 Ferdi Baba Port
4 Marrakech
5 Sole Mare
6 İmren Lokantası
7 Can Baba Restoran
8 Maria’nın Bahçesi
9 Sheraton Çeşme
10 Kumrucu Hüseyin

Zevkler ve renkler tartışılmaz ama sadece çok kısa bir bilgi vermek istiyorum bilmeyenler için. 10 işletmeden İmren Lokantası ve Kumrucu Hüseyin haricindeki mekanlara gidip tadını çıkartmak istiyorsanız ortanın üstünde gelire sahip olmanız gerekiyor.

İşte bu da benim ilk 10'um (önem sırasına göre yazılmamıştır.)

1. Can Baba Restaurant  - Mutlaka bir kez Langusta yani böcek yani ıstakozumsuz deniz canlısı yemeye gidin
2. Dost Pide - Ilıca'nın en eski pidecisinde mutlaka bir pide yiyip üstüne tahinli pide ile final yapın.
3. Kumrucu Hüseyin - Kumrucuların hası... Kapitalizme meydan okuyan geleneksel lezzetçi
4. Yıldız Fırını - Altınyunus girişinde yer alan Yıldız Sitesi'nin ekmek fırını, bir kez boş kumru alın mutlaka
5. Ildırı'da balık ekmek.. nerede olduğu fark etmez
6. Ovacık Domatesi - Acuru - Bamyası - Kavunu
7. Mısırcı Amerikalı - Süt darı, eskiden Boyalık sahilindeydi sanırım transfer olmuş sosyeteye
8. Cevat'ın Yeri - Dalyan'da balığın profesörü...
9. Paparazzi - Aya Yorgi'nin değişmeyen mekanı... Saygı, Seviye, Kalite, vs vs vs
10. Şahin Tepesi - Çeşme'ye ve Sakız'a tepeden bakın gün batımında mutlaka manzaraya bir bakın.


Haa birde Nostaljik 10 yapayım bunu İstanbullular bilmez.

1. Çardak Bar
2. Altınyunus Lokması
3. 9½ , 10, Fly-inn Diskoları
4. Kumrucu Hüseyin
5. Merkez Tur Fırını
6. Sinbad Cafe (Boyalık Sitesi)
7. Papatya Plajı
8. Dalyanköy'de balık avlamak
9. Manzara & Tepe Kahveler (Bunu yeni neslin bilmesine imkan yok çünkü otobandan önceki dönemlere ait)
10. Çeşme Festivali

Hangisi mi? Elbetteki nostaljik Çeşme ilk 10'nunu bir kez daha yaşamak isterim.. O zaman Çeşme bize güzeldi.. Şimdi sosyete ve pİstanbullulara...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...