Ana içeriğe atla

İzmir Çocuklarına Müze

İzmir'de, 1860 yılından günümüze kadar uzanan oyuncakların yer aldığı 'Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi' Varyant'taki tarihi binada açıldı.



Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin açılışı için düzenlenen törene Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan, gazeteci Uğur Dündar, eşi Yasemin Baradan ve çocukları ile şair Sunay Akın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çocukların da büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde bir düşün gerçekleştiğini belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan şunları söyledi: “Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi tüm İzmirlilere hayırlı olsun. İlerleyen zamanlarda atölyemiz büyüyecek, koleksiyonumuz artacak ve hedefimiz bu oyuncak müzesini dünyada ilk beşe sokmak. Başta Ümran Baradan olmak üzere, buranın yapılışında emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum. Gelecek zamanlarda da yeni yapılacak müzeler ile Konak'ı müzelerle dolu bir ilçe yapacağız. Sadece çocuklarımız değil, büyüklerimiz de birkaç saat içerisinde geçmişten bugüne, geçmişin değerlerinden geleceğin güzelliklerine anlamlı bir yolculuk yaşayacaklar. Konak İzmir, İzmir Konak demek. Bu avantajları daha iyi kullanmalıyız. Şimdilerde dünyada trend butik müzeler. Elbette görkemli müzeler de olacak, ama turistlerin 3- 4 saat geçirebileceği, yemek yiyip biraz soluklanacağı, farklı keyifler yaşayacağı mekanlara da ihtiyaç var. İşte bunun için Butik müzeler. Böylelikle o kentin, hatta ülkenin kültürü daha güzel özümsenebiliyor ve yaşanabiliyor. Hemen düğmeye bastık. İşte bu nedenle ortaya çıktı Müzeler fikri.”



Dündar: "Çocuklarımız yarınımız"


Tarihi binayı oyuncak müzesi yapılması için bağışlayan ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadı. Baradan'ı, damadı Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar temsil etti. Uğur Dündar şöyle konuştu: “Bu yapılan bağış en anlamlı davranış ve yapılması gereken en doğru şeydi. Yaptığı bağışlarla ‘geleceğimiz çocuklarındır’ sözünü doğrulayan Ümran Baradan burada yok ama kızı ve üç torunu bu açılışı yakından görmek istedi. Her şeyimiz, yarınımız çocuklarımız değil mi? Çocuklara böyle bir müze bağışlayarak fani olarak, yapılabilecek en olumlu davranışı yaptı ve onun adı çocuklarla ölümsüzleşti. Bu anlamlı davranışından dolayı Ümran Baradan, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a ve bütün kazancını neredeyse çocukların bilgilenmesi ve mutluluğu için harcayan Sunay Akın'a bütün ailemiz adına, Ümran Baradan ve çocuklarımız adına en içten teşekkürlerimi sunuyorum.” 


İzmir'in tüm güzelliklere layık olduğunu da belirten Uğur Dündar, “İzmir Türkiye'nin aydınlık yüzü. Burada kendimi evimin bahçesinde dolaşıyormuş gibi rahat hissediyorum. Eşim Yasemin Baradan da, annesi Ümran Baradan'ın yaptığı bu bağış nedeniyle benim gibi duygulandı ve gururlandı” dedi.


İnsanlar müzelerle uygarlaştı



Açılan müzenin konsept danışmanlığını yapan şair Sunay Akın ise konuşmasında Türkiye'deki müze sayısının ciddi anlamda az olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar önce müzeler açtı ve o müzelerin koridorlarından geçerek uygarlaştı. Bizlerin çağdaşlaşma ve uygarlaşma çabalarımızın içinde müzelere ihtiyacımız var. Bugün ABD'ye baktığımızda 17 bin 500 müze var. Bizler orayı doları ve askeri ile tanıyorken, tüm dünya onların eşsiz güzellikteki müzelerini biliyor. İstanbul'dan sonra o güzellikte açılan oyuncak müzesi herkese hayırlı olsun. Bin kadar tahta, plastik, kağıt, tenekeden yapılmış oyuncak var. Müze içinde bulunan en eski oyuncak ise ABD'de 1860 yılında yapılmış bebek arabası ve bebektir. Hayırsever Ümran Baradan'ı gerçekten kutluyorum.” 


Miniklerin de yer aldığı açılışta, müzik eşliğinde pandomim gösterileri, pamuk helva ve macun satıcıları açılışa katılanların ilgi odağı oldu. Konak İlçesi'ndeki Halilrıfatpaşa Varyant çıkışındaki tarihi bina, seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından çocuk müzesi yapılmak üzere bağışlandı. 2004 yılında Ümran Baradan Çocuk Müzesi olarak açılan müze, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın ile Ayhan Doğan’ın danışmanlığında yenilendi.


Kaynak: DHA (Radikal Gazetesi 18.01.2010)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...