Ana içeriğe atla

İzmir'in Tescilli Markaları


Blogumuz İzmir'in sahip olduğu kıymetleri biraraya toplamak, bir dağarcık oluşturmak ve en önemlisi sahip olduğumuz zenginliğin farkına varabilme amacı ile yayın hayatına devam ettiği için, kimi zaman haftada 1 yazı, kimi zaman ise 2 ayda bir yazı ile dağarcığa katkıda bulunuyoruz. Kentin dağarcığına katkıda bulunmayacak kıymetteki yazıları hiç yayınlamıyoruz bile. 

2006 yılında başladığımız bu yolculukta, 2016 senesine kadar günlük etkinlikleri de paylaşıyorduk, yaşayan bir kent olduğumuzu gösterebilmek için. Sonra farkettik ki hem etkinlikleri duyurmaya yetişemiyoruz, hem de esas varoluş amacımız olan kent bilincini bir arada tutabilecek bilgileri toplamak konusu gölgede kalıyor. İşte bu sebeple 2016 yılından itibaren etkinlik paylaşmayı bıraktık. Bundan sonra blogumuzda yayınladığımız yayınların hiç birisinin tarihi geçmeyecek. 15 senelik bir blog olunca tarihin tozlu arşivlerinden biri olmasın diye haftada bir kaç eski yayınımızı revize ederek tekrar yayınlıyoruz. 


Bugün Bornova Misket Üzümü ile ilgili yazımızı revize edecekken başka bir kıymetli bilgiye ulaştık ve onu yazı haline getirmek hasıl oldu. Bugün sizlerle İzmir'imizin sahip olduğu Coğrafi İşaretli Ürünleri ile ilgi bir bilgi paylaşımında bulunacağız. Bu şu anlama da geliyor. Coğrafi işaretli tüm ürünülerimizi de tanıtmamız gerekecek, ancak bunu her bir ürün için ayrı bir yazı ile yapmayı düşündük. 

Şimdi konumuzda geri dönersek; bir ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tescili ülkemizde Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmektedir. Uzun incelemeler ve araştırmalar sonucunda verilen bu işaret hem bölgenin tanıtımına hem ürünün güvenilirliğine katkı sağlamaktadır. 

Patent Enstitüsü'nün vermiş olduğu işaretlerin Türkiye genelindeki sayısını incelediğimizde yoplam 809 karakteristik ürünün bu tescili almış olduğunu görüyoruz. Daha incelemesi devam eden 747 ürün var. 

Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre İzmir'in 28 ürünü Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tescili almış. Bu çok önemli bir rakam çünkü hem ülkemizin en fazla ürünü tescil olmuş 3. şehri durumunda. İzmir'den daha fazla tescile sahip şehirler Gaziantep ve Şanlıurfa. İzmir ile aynı sayıda ürüne sahip diğer bir şehir ise Afyon.

İzmir'in 28 ürününe tek tek bakmak isteriz ancak öncelikle listesini paylaşıp bu yazımızı sonlandıracağız. İlerleyen günlerde her bir ürüne yönelik yazılarımızı paylaşacağız. Bu arada bazılarını zaten daha önceki yayınlarda paylaşmıştık, o yazıları revize edeceğiz. 

Buyrun İzmir'in Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün tesciline sahip ürünleri; 


Bergama El Halısı

Bergama Graniti

Bergama Kozak Çam Fıstığı

Bergama Parşömeni/ Bergama Kâğıdı

Bornova Kınalı Bamyası

Bornova Misket Üzümü

Bozdağ Kestane Şekeri

Ege Pamuğu

Ege Sultani Üzümü

Ege İnciri

Görece Nazar Boncuğu

Gümüldür Mandalinası (Gümüldür Mandarini)

Güney Ege Zeytinyağları

Kavacık Üzümü

Kemalpaşa Kirazı

Kuzey Ege Zeytinyağları

Seferihisar Mandalinası

Tire Beledi Dokuması

Tire Şiş Köfte

Urla Sakız Enginarı

Çeşme Kavunu

Ödemiş Köftesi

Ödemiş Patatesi

Ödemiş Çekişte Zeytinyağı

İzmir Boyozu

İzmir Kumrusu

İzmir Lokması

İzmir Şambalisi


Kaynaklar: Türk Patent Enstitüsü İnternet Sayfası 

https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=35

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...