Ana içeriğe atla

Nedret Güvenç


Gerçek ismi Mükerrrem Bilgütay olan Nedret Güvenç, 5 Eylül 1930'da Çeşme'de doğdu.

31 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul'da sanatçıyı kaybettik, anısına saygıyla... 


Ankara Devlet Konservatuvarı'nda şan ve piyano eğitim alan sanatçı, tiyatroya ağırlık vermeye karar verdi. 1948'de İzmir'de Avni Dilligil Tiyatrosu'nda, tiyatroya başlayan Güvenç, İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca İstanbul'a taşındı ve İstanbul Şehir Tiyatroları'na katıldı. 

1951 de İstanbul'a gelerek Şehir Tiyatrosuna girdi. 1959-60 yıllarında Cüneyt Gökçer'in davetiyle Devlet Tiyatroları'nda konuk oyuncu olarak roller aldı. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra, pek çok film, radyo tiyatrosu, dublaj ve televizyon çalışması yaptı.

1995'te İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli olarak ayrılan Nedret Güvenç, Tiyatro İstanbul kadrosuna katıldı. Yaklaşık 150 oyunda başrol oynayan sanatçı, 58 filmde de görev almıştır. Pek çok sinema ve tiyatro ödülü de almıştır. Yüksek Mimar Okan Bilgütay'la evlidir, Bir kızı vardır.

"Bir zamanlar İzmir'de" ismiyle çıkarttığı 305 sayfalık kitabı için sanatçı şöyle demiştir; "Anılarımı yazmaya karar vermek kolay olmadı, tereddüt ettim. Çünkü onlar çok özeldi; sadece benim için önemliydi. Ancak türk tiyatrosunun son elli yılında yoğun bir şekilde varolduğum için, yaşadığım olayların pek de özel sayılamayacağını düşündüm... Acı tatlı birlikte yaşadığımız, birlikte kotardığımız elli yıllık tiyatro tarihi, koskoca bir sahne geçmişi bende kalmamalıydı, kendi açımdan da olsa dile getirmeliydim..." 

Nedret Güvenç, oynadığı sayısız sinema filmi, tiyatro oyunu, yönettiği Tiyatro oyunları ve yazdığı bir kaç oyundan sonra sadece biyografisini yazarak yetinmemiş. Öykü ve hikaye denemelerinde başarılı olmuştur. 

İlk Yayınlanma tarihi 30 Aralık 2012

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...