Ana içeriğe atla

Tire'nin Kayıp Değeri "Toptepe"


İzmir'imizin yıllardır önemini yitiren ve atıl birer değeri olarak dikkatlerden kaçan Kültürpark ve Teleferik gibi değerleri var da; Tire'nin olmaz mı? Tire'nin de aslan gibi yatan Toptepe'si var. 


Aydın Dağları'nın Tire'ye doğru uzantıları olan Güme Dağlarının eteklerinde yaklaşık 350 metre rakımlı bir tepenin üzerinde konumlu bulunan Toptepe, adını zamanında bu tepeden atılan top atışlarından almış. 

Manşet resminden de anlayacağınız üzere Tire'nin tamamına hakim bir konumda bulunan tepenin manzarası neredeyse Küçük Menderes Ovası'nın yarısından fazlasını kadraja sığdırabilecek kadar geniş açılıdır. 

Toptepe'ye zamanında bir restaurant yaparak halkın hizmetine sunan Belediye, zaman içerisinde bu nefis mekanı unutarak, bir başka tepede hizmet veren Kaplan Dağ ve aşağıda hizmet veren Değirmen gibi restaurantlara liderliği kaptırmış. 

Halbuki 20 sene önce Toptepe, nefis tandır, Tire köfte, keşkek ve dinamit diye adlandırdıkları nefis tatlısı ile meşhurdu. Ailecek gidip yemek yiyip, içki içebileceğiniz, çocuklarınızın parklarında doyasıya oynayabileceği bir mekandı. 

Gel gelelim günümüzde kapısından içeri girmeniz bile cesaret işi... 

Geçen sene öğle saatlerinde gidip yemek istediğimiz mekanın kapısından dönmek zorunda kalmıştık. Geceden kalma olduğu her halinden belli mekanda ailecek oturmaya cesaret edemedik te diyebiliriz. 

Özelleştirme önersek, mekanın güzelliği halkın olmaktan çıkar, parası olanın düdüğü çaldığı bir mekana dönüşür. Yok Belediye bu işe el atsın desek bu sefer zaten Belediye'de yıllardır. 

Tire'nin turizmine ve tanıtımına katacağı katma değere oranını düşünürsek azıcık emek ve orta ölçek bir yatırımla tekrar eski şaaşalı günlerine dönebileceğini ümit ettiğimiz Toptepe'de tekrar tandır ve keşkek yiyebilme ümidiyle amaçsız bir hatırlatma yazısını sonlandıralım. 

Teleferik, Toptepe, Kültürpark atıl kalmasın... Halkın hizmetine sunulsun istiyoruz. Çok mu istiyoruz? 
Avrupa'nın bir çok kentinden örnekler alabilir, hayata geçirebilirsiniz. Yeterki yerel yönetimler istesin... 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...