Ana içeriğe atla

Emir Sultan Türbesi Restorasyonu Tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi sitesinde gördüğümüz bir haberi olduğu gibi sizinle paylaşmayı uygun gördük bu sefer. 

Bu haberi okuyana kadar böyle bir yapıdan haberimiz yoktu. Gerçi haberi tamamen okuduğunuzda nerede olduğunu ve nasıl ziyaret edebileceğinizi öğrenemiyorsunuz ancak onu da biz araştırıp bulduk. İzmir'in en eski Türk semtlerinden birisi olan Namazgah'ta 954 ve 951 sokakların kesiştiği köşede yer alan bu türbe daha kolay bir tabirle Basmane Çorakkapı Camisi'nin yanındaki sokaktan yukarı doğru çıktığınızda Şehit Fethi Bey İlköğretim Okulunu geçince sağdaki ilk sokakta karşınıza çıkacak.

Neden paylaşıyoruz? Çünkü İzmir'de bu tip yapıların sayısı oldukça az. Restorasyonu ve kazanımı gerçekten mühim bir haber. Öncelikle belediyemizi hep eleştirmediğimizi, yapılan doğru işleri de tebrik ettiğimizin bilinmesini isteriz. Tebriklerimiz emeği geçenlere... 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uyguladığı restorasyon çalışmalarını tamamladı. Türbe’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek çalışmalar hakkında bilgi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hazire bölümü (mezarlık) hariç, buradaki çalışmalar tamamlandı. Şu anda hazirelerle ilgili de röleve ve restorasyon projesi yapılıyor. Tarihimizin bu önemli yapısını yeniden kentle ve kentliyle buluşturacağımız için mutluyuz” dedi. 

Emir Sultan Türbesi’nin İzmir için önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çalışmalar sürerken bile vatandaşlarımız Türbe’yi ziyaret ediyorlarmış. Biz de mümkün olan en kısa sürede Türbe ve müştemilatının açılışını yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu sırasında sık sık İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş alındığını ve bulunan her yeni objenin Kurul’a gittiğini hatırlatarak bu durumun çalışmaları şekillendirdiğini de ifade etti.  Başkan Kocoağlu, “İbadete ve ziyarete gelen insanların çok olması bizi de sevindiriyor. Emir Sultan Türbesi, İzmir’de çok önemli bir dergah. Onun için bu mekanın yaşaması ve tekrar kültürümüze, kentimize, inancımıza kavuşturulması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kentimize hayırlı olsun” dedi. 

Türk Mührü

Emir Sultan Türbesi’nin restorasyon işini üstlenen Mimar Abdurrahman Çabuk, Türbe’nin henüz resmi açılışı yapılmadan vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Çabuk şu bilgileri aktardı:“Emir Sultan Türbesi, İzmir’de ‘Türk mührü’ diye anılan önemli bir eser. Yapımını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi, çok ciddi teknik imkanlarını bize seferber ettiler, yardımcı oldular. Normalde bu tip eserlerin restorasyonu çok daha uzun sürüyor. Yapım sırasında değişik dönemlere ait yeni bulgular çıkıyor ve Kurul ile paylaşılıyor, Kurul yeni kararlar veriyor. Emir Sultan’da onarımlar bitti. Hazire alanının restore edilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi proje yapımına devam ediyor. Burası, İzmir’de Türklüğün, müslümanlığın başlangıç noktası gibi. O yüzden vatandaş büyük ilgi gösteriyor.” 

Titiz Çalışma

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar  tamamlandı. 

Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.

Orijinal Hali Korunuyor

Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladığı zaman, Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı vardı. Restorasyon kapsamında bu 3 yapı da aslına uygun olarak restore edildi. Dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. 2 kurnadan oluşan hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edildi. Aşhane yapısı, araştırmalarda çıkan yeni veriler doğrultusunda yeniden ayağa kaldırıldı. Türbe binasında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşlarının restorasyon projelerinin hazırlanması işi devam ediyor. Projeler için, Kurul onayı alındıktan sonra hazirelerin restorasyonuna başlanacak.

Çalışmaların Tarihçesi

Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanın özelliğinden dolayı yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan bulgular doğrultusunda, en ufak bir detayı bile değerlendirip İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunarak projelerde revizyon yaptı. Yeni onay sürecinin ardından 2012 Ağustos ayında tekrar başlayan Emir Sultan’daki çalışmalar, hazire bölümü hariç tamamlandı.

Kaynak: 

Emir Sultan Türbesi Restorasyonu Tamamlandı - İzmir Büyükşehir Belediyesi İnternet Sitesi Kültür Sanat Haberleri  http://www.izmir.bel.tr/Kultursanat/Haberler/18140

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...