Ana içeriğe atla

KSK 100 YAŞINDA


İzmir'in ilk spor kulübü olma özelliğini elinde bulunduran Karşıyaka Spor Kulübü (KSK) bugün 100. kuruluş yıldönümünü kutluyor. 

Akşam 19:12 itibari ile Karşıyaka Anıt'ta başlayacak olan kutlamalar 20:12'de Karşıyaka'nın tamamında başlayacak etkinliklerle kutlanacak. 

Karşıyakalıları kutluyor nice 100 yıllar diliyoruz. 
1908 yılında Meşrutiyet ve İttihat-ı Terakki Partisi’nin hürriyeti ilan ettiği yıl, gençlerin dilinden düşmeyen “yaşasın hürriyet” sloganı ve heyecan dolu günlerde, gençler “hürriyet” nidaları atıyordu.
Ancak futbol, Türk olmayanların tekelindeydi. İzmir’de Rumlar, Ermeniler ve İngilizler birçok spor kulübü kurmuştu. Panionios, Apollon bunların başlıcalarıydı. Azınlıklar, kendi aralarında maçlar yapmakta, egemenliklerini futbol sahalarına yansıtmışlardı. O tarihlerde yürekleri futbol aşkıyla tutuşan Karşıyakalı altı genç aralarında ortak para toplayarak bir top alıp, Osman Paşa Camii’nin yanındaki arsada futbol oynamaya başladılar.
Bu arsa şimdiki çocuk yuvasının bulunduğu köşkle, bir tarafı Alaybey’de, diğer tarafı Karşıyaka’da olan geniş bir bahçe, Sahibi ise Omiros adında Rus asıllı ve eşi İngiliz olan Karşıyakalı bir ailedir.
Sözü geçen gençler, Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin, yağmurun çiselemesi üzerine bir zeytin ağacının altına sığınarak, topluluk kurmaya karar verirler. Bir başkaldırı hareketi olarak 1 Kasım 1328, (yani 1912’de) Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü’nü yani bugünkü adıyla Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluşunu gerçekleştirirler. “Kaf Sin Kaf” K.S.K. harflerinin eski dilde okunuşudur. 1914′te Altay’ın kuruluşuna kadar Karşıyaka, İzmir’deki tek Türk spor kulübüdür.
Karşıyaka Kulübü’nün bir numaralı üyesi ve kurucusu Kadızade Zühtü Işıl, 1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele’de 8 yıl Türk ulusunun bağımsızlığı için cepheden cepheye koşar, hatta Filistin cephesinde “Kanal Harekatı” sırasında İngilizler’e esir düşer.
Kulübün renkleri yeşil ve kırmızıdır. Kuruluş yıllarının koşullarında yeşil ve kırmızının, ulusalcı ve dinsel birleştirici anlamları bulunmaktadır. Yeşil Müslümanlığı, kırmızı da Türklüğü temsil eder.
Kaptan Raşit Kadızade, Suat Karşıyaka, Refik Civelek, Kaleci Salih, Çakır Kemal, Örnekköylü Hüseyin, İtalyan Hanri Barter, Kemal Paşalı Sarı Ali, Muharrem Hüsamettin ve Zühtü Işıl, yeşil-kırmızılıların tarihindeki ilk on biridir. Kuruluş aşamasında altı genç ile birlikte Hüsnü Tonak, Tahir Bor, Fevzi Fikri Altay ve Sezai Çullu da yer almıştır. Kurulan takım, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na kadar yabancılarla kıra kırana maçlar oynamıştır.
Santrafor olarak oynayan eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in de bulunduğu takım, Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Anadolu’da Mustafa Kemal’in ordularına katılan takım, çeşitli cephelerde savaştı. İzmir’e ilk giren kuvvetler içinde yer alan Karşıyakalılar, vatanlarını düşman işgalinden kurtardılar.
Savaş bitiminde takım yeniden toparlandı. Karşıyaka Spor Kulübü’nün ilk kadrolarından biri, yandaki fotoğraftadır. Arkada Salih, Çakır Kemal, Suat Karşıyaka; orta sırada Dr. Kemal Tahsin, Örnekköylü Hüseyin, Sabri Süleymanoviç, Emin, Hüsnü; ön sırada Hasan, Refik, Kadızade Raşit, Kadızade Zühtü Işıl.
1924 yılında Fenerbahçe, Karşıyaka’nın davetlisi olarak İzmir’e geldiğinde büyük bir olay oldu. O yıllarda yalnızca Altay’ın bulunduğu İzmir’de Göztepe, İzmirspor ve Altınordu gibi kulüpler henüz kurulmamıştı. Karşıyaka 1926 yılında İzmir şampiyonu oldu.
Kadızade Zühtü Işıl, Karşıyaka Spor Kulübü’nün ilk kurucularındandır. Futbol oynamıştır. Yaşar Aksoy’un “Kaf Sin Kaf Tarihi”nde Işıl’ın gümrük komisyonculuğu yaptığı belirtiliyor.
Zühtü Işıl, 9 Eylül 1922′de İzmir’e giren Türk ordularının en önünde kılıç salladı. 22 Nisan 1985′te 89 yaşında vefat etti. Mezarı Hacılarkırı’nda bulunuyor.
Karşıyaka’nın ilk kimlik kartının bir yüzünde futbol topu, tenis raketi ve golf sopaları yer alıyordu. (üstte) “Sağlam vücutta, sağlam fikir bulunur” yazılı kartta, “Hüviyet varakası, ismi Zühtü Işıl, Ğederinin ismi: Tevfik Bey, tevellüdü 313 (1897), kayıt no:2, Kulübe dühulu Teşrinisena : 1328 (1912), Adresi: Karşıyaka Alaybeyi Yalı Caddesi, 63.” yazmaktadır. Kartın diğer yüzünde yeşil ve kırmızı renklerin üzerinde “Karşıyaka” yazmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...