Peşpeşe açılan sanat mekânları, yeni nesil butik otelleri ve gastronomi harikası restoranlarıyla EXPO 2020’ye hazırlanan İzmir, hayatı güzel tarafından yaşayan dev bir kültür şehri.
Türk Hava Yolları'nın aylık yayını SKYLife, Kasım sayısında İzmir ile ilgili güzel bir yazıya yer vermiş...
EXPO 2020’nin en güçlü adaylarından biri olan İzmir, büyük bir değişimin eşiğinde olduğunu her adımda hissettiriyor. Hayatı büyük şehirlerin karmaşasına tezat bir nezihlikte yaşayan şehir, yeni bir geleceğe zengin kültür vizyonuyla hazırlanıyor. Yıl boyu film festivalinden caz dinletilerine, sanat bienalinden tiyatro günlerine dek pek çok renkli etkinliğe ev sahipliği yapan şehrin sonbahar programı da dopdolu: 2 Kasım’a kadar devam edecek Uluslararası Heykel Çalıştayı’nda dünyaca ünlü sanatçıların işleri sergileniyor. Efsane Orkestra Şefi Sir Simon Rattle, şehrin kültür atmosferini çeşitlendiren isimlerden sadece biri. 26. Uluslararası İzmir Festivali’nin Efes Antik Tiyatro’daki kapanış konserinde Berlin Filarmoni’yi yöneten şef, konuklarına unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.
İzmir’de esen değişim rüzgârının merkezi ise Alsancak. Şehri kültür, sanat ve spor gibi alanlarda atılıma geçirmek üzere tasarlanıp kurulan Kültürpark da burada. Tenis kulübü, müze, konser salonu ve kır gazinosu gibi mekânlar barındıran alan, göz alıcı bir yeşillikle çevreleniyor. Yılda 30’a yakın dünya fuarına ev sahipliği yapan Kültürpark’a gelen ziyaretçi sayısı üç milyonu aşıyor. Kentin enerjisini tazeleyen kültür mekânlarıysa hızla artıyor. Dört yıl önce açılan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), bin 153 kişi kapasiteli konser salonu ve köprü ile birbirine bağlanan sergi mekânlarıyla İzmir’in gururu. Ahşap ve demir konstrüksiyon ağırlıklı bu modern binanın muhteşem akustiği Sidney Operası’ndan esinlenerek yapılmış.
İzmir’in bir başka sanat projesi ise eski fabrikaları birer kültür merkezine dönüştürmek. Bir zamanlar cıvata üretilen Bornova’daki eski bir bina, Soyer Kültür Sanat Fabrikası adıyla yoluna devam ediyor. Fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapan Alsancak Garı yakınlarındaki tarihi Havagazı Fabrikası da artık bir kültür merkezi. Sanat atölyeleri ve açık hava gösterimleriyle tanınan mekân, akşamları aydınlatılan dev bacası ve taş binalarıyla çok şık görünüyor. Şehrin çiçeği burnunda müzelerine gelince: Bornova’da 19. yüzyıldan kalma taş bir binada hizmet veren Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nde 90 kadar gemi maketi, 130’a yakın gemi antikası ve 60’tan fazla tablo sergileniyor. Kıbrıs Şehirleri Caddesi üzerindeki Mask Müzesi ile Neşe ve Karikatür Müzesi ise Türkiye’de bir ilk.
İzmir demişken tabii ki Kordon’u da unutmamak gerek. Çünkü Kordon ve denize paralel uzanan komşu sokaklar, İzmir ruhunu en iyi yaşatan yerlerin başında geliyor. Kentin yeni çehresiyle tanışmak için Alsancak Limanı’ndan Konak Pier’e uzanabilirsiniz. Hem de dilerseniz yenilenmiş faytonlarla. Paçalı atları Avusturya’dan getirtilen faytonlar, İngiliz kraliyet dönemi örnek alınarak yapılmış. Üstelik hepsi tarifeli ve sürücüleri belediye memuru. Şehrin en şık yerlerinden Dr. Mustafa Bey Caddesi’nin de bir süredir İzmir’in Soho’su olarak anılması boşuna değil. Cadde, birbiri ardına açılan restoran ve kafeleriyle adeta gastronomik bir devrim yaşıyor. Masalara Portekiz usulü deniz ürünleri ve İtalyan tatlıları gelip gidiyor. İzmir’in asırlık pastane kültüründen söz etmemekse imkânsız. Balkabaklı, portakallı ya da bademli... Hayatın meltem rüzgârı rehavetinde yaşandığı bu mekânlarda hemen hepsi günlük 50’ye yakın türde pasta deneyebilirsiniz.
Yol üzerinde rastladığımız müzik enstrümanları dükkânlarından birine uğruyoruz. Mağaza yöneticisi Tevfik Aker’in söyledikleri kentin müzik potansiyeli hakkında fikir veriyor. Aker, Türkiye’nin en büyük müzik mağazalarının İzmir’de olduğunu, yılda yaklaşık 2 bin 400 piyano, 3 binden fazla keman sattıklarını söylüyor. Gerçekten de İzmir sanata, sanat İzmir’e çok yakışıyor.
Kordon’da Sanat
Fransız Konsolosluğu’nun denize bakan bölümü Arkas Sanat Merkezi adıyla İzmir’e kazandırılmış. İkinci yaşına giren merkezin yöneticisi Betül Aksoy, 30 Aralık 2012’ye kadar sürecek Ahmet Ertuğ fotoğraflarından oluşan Kütüphaneler ve Opera Sarayları Sergisi’nin yoğun ilgi gördüğünü söylüyor.
9-20 Eylül 2013 tarihlerinde yapılacak 1. Uluslararası Türkiye Balon Festivali’nin İzmir ayağına 1,5 milyon ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor. Etkinliğe 160 ülkeden katılım bekleniyor.
Kentin en eski yerleşimlerinden Kemeraltı’nın labirenti andıran sokaklarında, giysiden mutfak eşyalarına hemen her türlü ürünün bulunabileceği dev bir açık hava pazarı sizi bekliyor.
Geçtiğimiz yıl 46 ülkeden 535 sanatçının katıldığı İzmir Sanat Bienali’nin ikincisi, 30 Nisan - 5 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak. www.bienalizmir.org
İzmir’in deneyimli aşçılarından Filiz Yılmazoğulları’na göre bu yılın gözdeleri; Girit kabağı, ısırganotu salatası, bamyalı levrek, midyeli lahana, pazılı sardalya dolması ve palamut pilaki.
1745 tarihli bir Osmanlı yapısı olan Kızlarağası Hanı, günümüzde kültür ve ticaret merkezi olarak hizmet veriyor. Hanın yakın çevresi ise İzmir’in en gözde esnaf lokantalarına ev sahipliği yapıyor.
Yusuf Tuv (Fotoğrafçı)
“Fotoğraf, İzmir’in kültür hayatında önemli bir yere sahip. İzmir üniversitelerinin yanı sıra, İFOD (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) ve fotoğraf atölyeleri bu işin öncülüğünü yapıyor. Şehrin en eski yerleşim alanlarından biri olan Basmane, bir fotoğraf platosunu andırıyor. Kentte fotoğraf sergilenen çok sayıda mekân var. Tüm fotoğraf ve sanat meraklılarını İzmir’e davet ediyorum.”
Yazı: Melih Uslu Fotoğraf: M. Serdar Şamlı Stil Editörü: Çağıl Salman Şehir Danışmanı: Bahar Akıncı
Yorumlar
Yorum Gönder