Ana içeriğe atla

Earth Markets (Yeryüzü Pazarı)

1989 yılında İtalya'da başlatılan Slow Food hareketi geride kalan 23 yılda 100 binden fazla üyeye ulaşırken her geçen gün etkinlik alanına yeni bir girişim ekliyor.  Slow Food hareketinin bir parçası olarak sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek adına kurulan Yeryüzü Pazarı (Earth Market), iyi, adil ve temiz üretim yapan yerli üreticilerin, tüketicilerle buluşmasını sağlayan bir pazar görevi görüyor.  Dünya üzerinde henüz sadece 28 adet bulunan Earth Market, Türkiye'de sadece Foça'da bulunuyor.




Şu an Türkiye dahil 8 ülkede faaliyet gösteren Earth Market, İtalya'da 20, Lübnan'da 2, Türkiye, ABD, Avusturya, Bulgaristan, İsrail ve Romanya'da birer olmak üzere toplam 28 marketlik bir organizasyon.

Üreticinin direk tüketici ile temasını sağlayan, doğal ürünleri paylaşımını ve pazarlanmasını amaçlayan bu organizasyonda 40 km çapında bir alanda üretim yapan çiftçiler, balıkçılar, hayvancılıkla uğraşanlar, köyde kendi bahçesinde ufak ufak işlenenler yani kısaca doğal olarak ürün yetiştiren her kesimden katılımcı bulunuyor.
Earth Market, Türkiye'ye Zeytindalı grubu tarafından Foça'da kurulan pazar ile ilk kez giriyor. Zeytindalı grubu öncülüğünde kurulan bu pazar, her Pazar günü 08:30- 18:00 arasında Foça Pazaryeri'nde kuruluyor. Ekmek, taze meyve ve sebze, reçel, taze otlar, mantar, Peynirler, süt, yoğurt, çiçek ilgili ürünler satışa sunuluyor. Pazarın en gözde ürünleri ise şüphesiz Foça Karası Üzümü, Gerenköy Fasülyesi, Foça Yoğurdu. Çünkü kaybolmaya yüz tutan ürünler pazar sayesinde tekrar canlanarak ilgi çekmeye başlamış.

Slow Food hareketi ise 1989 yılında İtalya'da başlatılmış bir hareket olmakla beraber hızla kaybolan yöresellik ve doğallığın tekrar canlandırılmasını amaçlıyor. Yaklaşık olarak 100 binden fazla üyeye sahip olan bu oluşumda İzmir'den Zeytindalı grubunun dışında ünlü gazeteci Nedim Atilla'nın liderlik ettiği birde Bardacık grubu bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...