Ana içeriğe atla

Dünya Küçük İzmir Büyük

Nüfus: 3.965.232 (2011)
Şehir Nüfus Oranı: %91,13 (2009)
Yüzölçümü: 12.003 km2 (2011)
Ortalama Yaş: 33,7 (2011)


İzmir, Türkiye’nin batısında bulunan ve yüzyıllardır onu gören herkesi kendisine hayran bırakan 8500 yıllık bir Ege efsanesidir. Dünyanın en güzel ikliminde kurulmuş şehri, Victor Hugo’nun “prenses”idir. Kuruluşu MÖ 6500 yıllarına kadar uzanan İzmir, Hititler, Frigyalılar, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Moğollar ve Osmanlılar gibi birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bir liman şehri olması nedeniyle çağlar boyunca bölgesinin ideal ticaret merkezlerinden biri olan İzmir, bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük 3. şehridir. İzmir, sadece Türkiye’de değil, Doğu Akdeniz’de de her geçen gün artan önemiyle isminden söz ettirmeye devam etmektedir.

1.İzmir, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan eşsiz coğrafyası üzerinde, benzersiz bir noktadadır.

2.İzmir, fuarlar ve kongreler kentidir. Türkiye’nin ilk uluslararası genel ticaret fuarı olan “İzmir Enternasyonal Fuarı” ile 79 yıllık fuar deneyimine sahiptir. Dünyanın önde gelen ihtisas fuarlarından, İzmir ile özdeşleşen ve bugün itibariyle yurtdışında marka haline gelen Mermer Fuarı ile beraber yılda 40 civarında fuar gerçekleştirilmektedir.

3.İzmir, bir ticaret kentidir; ihracatın ithalatı karşılama oranında ülkede ikinci sıradadır.

4.İzmir, bir sanayi kentidir; İzmir’de 19 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge bulunmaktadır.

5.İzmir, bir liman kentidir; binlerce yıldır liman kenti olmuştur. Avrupa’nın ürünlerinin Asya’ya, Asya’nın ürünlerinin Avrupa’ya ulaştırılmasında önemli bir duraktır.

6.İzmir, bir üniversiteler kentidir. Dokuz üniversitesi vardır.

7.İzmir, bir turizm kentidir; kent içi ve çevresi zengin turizm potansiyeli barındırmaktadır. Etrafı denizle sarılı güzel İzmir’de yılda ortalama 300 güneşli gün yaşanır.

8.İzmir, bir tarih ve arkeoloji kentidir; kent içi ve çevresi, tarihi ve arkeolojik zenginliklerle donanmıştır. Efes, Bergama, Agora ve Meryem Ana Evi İzmir’in 8500 yıllık tarihinin en iyi bilinen örnekleridir.

9.İzmir, barışın ve hoşgörünün kentidir; medeniyet ve dinler çatışmasının giderek tırmandığı dünyamızda bir hoşgörü ve barış noktası olarak İzmir, tarihten bugüne üstlendiği bu misyonu EXPO 2020 adaylığı ile pekiştirecektir.

10.İzmir, bir kültür ve sanat kentidir; binlerce yıllık geleneği ile farklı kültürlerin ve sanat dallarının merkezi olmuş, birçok uluslararası kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapmış, estetiğin yaratıcılıkla buluştuğu bir coğrafya olmuştur.

11.İzmir, uluslararası organizasyonlar kentidir; 1971 yılında ilk sınavını Akdeniz Olimpiyatları’nı organize ederek vermiştir. Fuarlar ve diğer uluslararası kültür sanat etkinliklerinin yanı sıra EXPO 2020 yolculuğunda önemli bir sınav olarak gördüğü; UNIVERSIADE 2005 organizasyonunu büyük bir başarıyla gerçekleştirerek, en iyiler arasına girmeyi başarmıştır.

12.İzmir, bir gelişim, değişim ve dönüşüm kentidir.

13.İzmir, yaşam kalitesi sürekli gelişen, eğitimli bir kenttir.

14.İzmir’de hava, kara ve deniz ulaşımı sürekli ve planlı şekilde gelişmektedir.

15.İzmir, genç nüfusu ile dinamik ve sürekli değişen bir kenttir.

Kaynak: Expo İzmir 2012 Resmi İnternet Sitesi 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...