Uzun zamandır İzmir'in lezzetlerine yer ayıramıyordum. Geri dönüşümüzde biraz ağzınızı sulandırmak belkide hafta sonu programınızı değiştirmek zorunda bırakacağız sizleri.
İşte burnumuzun dibindeki güzel Tire'nin enfes köftesi...
Tire’nin kekikli otlarıyla beslenen danaların boşluk etleri parçalara ayrılıyor. Sinirleri çıkarılıyor. Bir kilo ete 15 gram tuz atılıyor. Sonra bu etlere kıyma makinesinde iki defa ince kıyım yapılıyor. Bu kıyma buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra üçüncü defa kıyma makinesinden geçiriliyor. Kıymada tuzdan başka katkı maddesi yok. Baharat yok, soğan yok.
Bu özel kıyma, örste dövülerek hazırlanmış özel delikli şişlere sarılıyor. Bir hanım elinin ince parmağı inceliğinde ve boyunda her bir şişe bir köfte geçiriliyor. Şişlere geçirilen etler, kömür mangalında, ön pişirmeye tabi tutuluyor.
Ön pişirme kıymanın dağılmasını önleyecek bir işlem. Servis yapılırken, ön pişirmeye tabi tutulmuş ve bir süre dinlenmiş köfteler kömür ateşinde yenebilecek kıvamda pişiriliyor. Ardından, isteyen köfteyi ateşten indirildiği şekli ile yiyebilir. Ama normali, bu köftenin üzerine demir bir tavada kızartılmış taze, mis gibi kokan tereyağının gezdirilerek yenilmesi.
İsteyen olur ise köftenin altına pide döşeniyor, yoğurt dökülüyor. Tire’nin yoğurdu da bir başka. Tepsi yoğurdu tatlı mı tatlı... Köftenin tadı ile bütünleşiyor.
Tire köftesini online olarak sipariş verebilir ve kiloyla alabilirsiniz. Artık pişirmesi de size kalıyor bu durumda. http://www.tirekofte.com/ adresinden siparişle köfenizi evinize kadar tgetirtebilirsiniz. Hacıoğlu Mangal Restaurant tarafından verilen bu hizmetin yanı sıra eğer grup halinde rezervasyon yaptırıp yerinde yemek isterseniz, yemeğin ardından rehber eşliğinde Tire turunu Restaurant ücretsiz veriyor.
Hacıoğlu Mangal (Şehir Merkezi), Kaplan Dağ Restaurant (Kaplan Köyü), Değirmen (Selçuk-Tire Yolu) bu eşsiz lezzete ulaşabileceğiniz restaurantlar.
Yorumlar
Yorum Gönder