Ana içeriğe atla

İncir 3


Önceki yazılarımızda İncir'in öneminden ve ticaretinden bahsetmiştik. Bu yazımızda biraz da incirin faydaları ve yararlarına değineceğiz. Medikalakademi ve MedicalPark Hastaneleri'nin kaynakları bu yazımıza esas teşkil etti. Kendilerinden alıntıları bol bol yaparak bir kolaj oluşturduk.

Bu arada İncir üzerine çok sayıda kitaplar yazılmış, yüzlerce tez, binlerce bilimsel makale konusu olmuşken 2 yazı daha yazarak, 5 yazı da seriyi tamamlamak istediğimizi de belirtmek gerek. Önümüzdeki yazıda İncir'in zirai açıdan yetiştirilmesi son yazıda da inciri konu alan yazılar ve ürünleri kaleme almayı düşünüyoruz. Keyifli okumalar dileriz...

İncir tadıyla olduğu kadar insan sağlığına sağladığı faydaları ile de ön plana çıkar. İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Bu yazıda incirin sağlığa faydalarını, zararlarını ve tüketiminde dikkatli olunması gereken durumları inceleyeceğiz.


Bir küçük boy taze incirin (yaklaşık 40 g) içerdiği besinler:

Kalori: 30

Protein: 0 g (gram)

Yağ: 0 g

Karbonhidrat: 8 g

Lif: 1 g

Bakır: Günlük ihtiyacın %3’ü

Magnezyum: Günlük ihtiyacın %2’si

Potasyum: Günlük ihtiyacın %2’si

B2 vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si

B1 vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si

B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %3’ü

K Vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si

İncirin faydaları nelerdir?

1) İncir yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar.

2) Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini yüksek oranda içerir. 100 gram kuru incir yenildiğinde vücudun günlük gereksinimi olan kalsiyumun %17'si, demir ile magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i, B2 vitaminin ise %4'ü karşılanır.

3) Kan basıncına fayda sağlar. Kan basıncını düzenlemede önemli rolü olan potasyumdan zengindir. Düzenli sebze ve meyve tüketmeyen, işlenmiş sodyum içeriği yüksek gıdaları tüketen kişiler potasyum eksikliği yaşayabilir ve bu da hipertansiyona yol açabilir. 

Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), kalp hastalığı ve felç gibi komplikasyonlara yol açabilir. Yüksek tansiyona neden olan faktörlerden biri de çok fazla sodyum ve yetersiz potasyum tüketmekten kaynaklanan potasyum dengesizliğidir. İncirin içerdiği lif, fazla sodyumun sistemden atılmasına, içerdiği potasyum da eksikliğin giderilmesine yardımcı olabilir.

4) Kilo kontrolü sağlar ve obezite tedavisinde kullanılır. Lif ve liften zengin besinler kilo kontrolünde olumlu etkiye sahiptir. İncir de diyet lifi açısından oldukça zengindir. 1 orta boy incirde ortalama 1 gram diyet lifi bulunmaktadır ki bu da günlük ihtiyacımız olan lif miktarının %6'sını karşılar. Aynı zamanda incir sayesinde tatlı ihtiyacınız da giderilir ve böylece sakıncalı besinlerden de tüketmemiş veya daha az tüketmiş olursunuz. Bu özellikleri ile incir porsiyon kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminizde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabilir.


5) Zararlı olan bazı bakterilerden vücudu korur. İncir sindirimi, içerdiği liflerle kolaylaştırır ve bu özelliği sayesinde bedeninizi zararlı olan bakterilerden korumada rol oynar. 

6) Kemik ve diş sağlığını olumlu etkiler. İçerdiği yüksek fosfor ve kalsiyum sayesinde kemik ve dişlere iyi gelir. İncirdeki kalsiyum diğer besinlere oranla daha kolay sindirilir, bu sebeple süt içemeyen kişilerin incir tüketmesi önerilir. 

7) Kanserden korur. İncirde bulunan ‌benzaldehit adlı madde, kanserli hücrelerin büyümesini önler ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar da  kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkiye sahiptir.

8) Müshil etkisi vardır. Özellikle kuru incir ile hazırlanmış olan infüzyon, çocuklarda korkmadan kullanılabilen etkisi yüksek bir müshildir. Yapılışı şöyledir: 2-3 kuru incir doğranır ve üzerine kaynar su eklenerek 10-15 dakika demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilmesi önerilir.

9) Siğil oluşumunu önler. Körpe olan incirin yapraklarının içindeki süt siğile karşı etkilidir. Bu etkiyi sağlamak adına körpe olan incirin yaprağından çıkan süt siğile sürülür. Düzenli yapıldığında siğil ortadan kaybolur.

10) Çıban olgunlaşmasını ve basuru önler. Kurutulan incir yaprakları ile dekoksiyon hazırlanır. Bu dekoksiyon hemoroit (basur) ile çıbanlara karşı etki gösterir. 

Dekoksiyonun hazırlanışı şöyledir: Körpe olan incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur, sonrasında yapraklar parçalanır. 2 veya 3 tatlı kaşığı kurutulmuş incir yaprağı bir bardak su içerisinde 30 dakika süre ile kaynatılır ve bu şekilde hazırlanmış olan dekoksikasyon suyu ile ıslatılan bez, basur memesine veya çıbana sarılır. Basura karşı olan bu dekoksiyondan gün içerisinde 2-3 bardak kadar içilir.

11) Menapoz sonrasında meme kanseri oluşmasını önlediği yapılan araştırmalarla görülmüştür. Yaklaşık 8 senedir menopozda olan 52.823 kadın ile yapılan bir araştırmada, beslenmesinde lifli meyvelere yer verenlerin diğerlerine oranla meme kanserine yakalanma riskinin %34 oranında daha az olduğu görülmüştür. Yanlızca meyveler değil tahılların da yüksek oranda lif içermesi onların da kansere yakalanma riskini azaltıcı etkileri olduğunu göstermektedir. 

12) Antioksidan, vitamin ve mineral deposudur: Özellikle koyu renkli olan taze incir; karoten, lutein, tanin gibi bir çok antioksidan bileşen ve A, E, K gibi sağlığımıza faydalı vitaminler içerir. İçeriğinde zengin antioksidan, mineral, vitamin bulunması sayesinde bedeni zararlı bileşenlerden korur ve aynı zamanda bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlar. 

13) İnsülin salınımını dengeler. İçinde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengelemektedir. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da incir tüketebilir.

14) Kalp sağlığını korur. Potasyum mineralleri bulundurması ile tansiyon dengesini korur ve böylece kalp sağlığını olumlu etkiler. 

15) Vücudu temizler. Bulundurmuş olduğu antioksidanlar sayesinde incir, kan ile bağırsakların temizlenmesinde etkin rol oynar ve aynı zamanda yetişkin bireylerde oluşabilecek göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı direnç oluşturur.

16) Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür.

17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur. Akne sorunu yaşanlar inciri püre haline getirip, 20 dakika süre ile yüzüne uyguladığında cildi temizlenecektir. 

18) Saçı besler. Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.

19) Osteoporoz, egzama, sedef ve diyabet hastalıklarında olumlu etkileri vardır. Uygun porsiyonlarda tüketildiği takdirde içeriğindeki lif ve tatlı isteğinin giderilmesi ile şeker hastalığına iyi geldiği görülmüştür.

20) Kabızlığa iyi gelir. İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir.

İncirin mükemmel bir prebiyotik olması, genel bağırsak sağlığı için önemlidir. Dışkıyı yumuşatarak ve hacmini arttırarak kabızlığı önler. Ayrıca lifli prebiyotik yapısı ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler ve sindirim sağlığını destekler.

21) Tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon hastalığı olanların diyetlerine inciri eklemesi tavsiye edilir.

İncirin zararları var mıdır?

İncire karşı alerji ve negatif ilaç etkileşimi düşük oranlarda görülmektedir. Bu sebeple diyetinize ılımlı olarak endişelenmeden ekleyebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

2010 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre, kauçuk ya da huş polenine alerjisi olan bireylerde incire de alerjik reaksiyon verebileceği ön görülmüştür. İncir dut familyasının bir ürünü olduğundan dut ailesi içerisinde bulunan dut, portakal, şekerli elma gibi meyvelere vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir.

Kurutulmuş ve çiğ olan incir K vitamini bakımından zengin bir meyvedir. K vitamininin doğal bir kan kalınlaştırıcı etkisi bulunur. Vafarin (Coumadin) gibi kanı inceltici etkileri bulunan ilaçları kullanıyorsanız, K vitamini tüketiminizi günlük olarak takip etmeniz gerekir. 

İncir doğal bir müshil etkisi bulundurur bu özelliği kabızlığın tedavisinde olumlu etki gösterirken, fazla incir tüketimi ise ishale neden olabilir. İnciri tükettikten sonra tuvalete çok sık gidiyorsanız tüketiminizi kesmeniz gerekir. 

Kaynak: 

https://www.medikalakademi.com.tr/taze-ve-kuru-incirin-faydalari-nelerdir-ncir-yapragi-ne-ise-yarar/

https://www.medicalpark.com.tr/incirin-faydalari/hg-2443

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...