İzmirli Ermeni kökenli bir ailenin çocuğu olarak Selanik'te doğup, İzmir'e yerleşen Ayhan Işıyan yani bilinen adıyla Ayhan Işık, nüfusunda İzmir doğumlu olduğu yazıldığı için İzmirli ünlüler arasında adı geçer. 5 Mayıs 1929 yılında dünyaya gelen Işık, 1953'te Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu.
Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan sanatçı, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı. Grafikerlikten sinemaya 1951'de Yıldız Dergisi ve İstanbul Film'in açtığı yarışmayı kazanarak geçiş yaptı. Aynı yıl "Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan" filmiyle ilk kez beyazperdede gözüktü. İkinci filmi "Kanun Namına" ile oyunculuktaki yeteneğini kanıtlayarak üne kavuştu. 1959 yılında Amerika'ya gitti ve sinema konusunda incelemelerde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra yeni filmler çevirerek ününü sürdürdü. Bu dönemlerde popülaritesini Küçük Hanım serisi ile sürdürdü. 1972'de film yıldızlarının sahneye çıkma modasına uyarak, Klâsik Türk Müziği dalında solistlik yaptı.Toplamda 200 kadar film çekti.
Oyunculuğunun yanı sıra yapımcılık yapmaya da başlayan Işık, bir süre sonra da oyuncu ve yönetmen olarak "Örgüt" filmini çekti ve bu arada TV'de bazı reklam filmlerinde rol aldı. Türk sinemasının belki de en büyük oyuncularından biri olan Ayhan Işık, ikinci filminden sonra fiziği ve yeteneği ile dikkatleri çekerek, ölene kadar çevirdiği bütün filmlerde hep başrol oynadı. "Kral" ünvanını alan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu. Işık; 1954'te Türk Film Festivali'nde, 1962'de Ses, 1965'te Artist ve daha bir çok yayın organının düzenlediği yarışmalarda "en başarılı erkek oyuncu" seçildi. Ayhan Işık, 16 Haziran 1979'da beyin kanaması sonucu hayata veda etti.
Önemli filmleri
Kanun Namına (Lütfi Ö. Akad),
Otobüs Yolcuları (Ertem Göreç),
Acı Hayat (Metin Erksan),
Namusum İçin (Memduh Ün)
Kaynak: Kimkimdir
Görsel: www.sinemalar.com
Harika bir adam... Hala jön deyince ilk aklıma o geliyor. Bu kadar çok oyuncu gelmiş geçmişken bile. Nur içinde yatsın
YanıtlaSil