Ana içeriğe atla

Teleferik Müjdelendi

11 Ağustos 2011'de bu blogda bir yazı yayınlamıştım "İki Resim Arasındaki Farkı Bulunuz" diye... 


O zaman biraz eleştirel yorumlar almıştım. Teleferik'in çalışmaması üzerine. Sanki sorumlusu benmişim gibi.


Ben kendimi bildim bileli Teleferik İzmir'in utanç kaynağıdır. Çünkü el alem aya gitti biz hala teleferiğin tepesindeki inşaat halindeki döner restaurantı bitiremedik. Bırakın onu Teleferiği'mizi de kaybettik. 


Belediye sitesinden bir açıklama yapmış 300 gün sonra hizmetinizde diye... Hesapladım 300 gün sonra aşağı yukarı yılbaşı zamanı oluyor. Hesabını soranlar arasında olacağım... 


Metroya, İzmir'e yapılacak stadyuma ve İnönü Caddesi'ne benzemesin bu iş... 



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği standartlarında baştan aşağı yenileyeceği Balçova teleferiğinin ihalesini sonuçlandırdı. Saatte 1200 kişiyi taşıyabilecek kapasitedeki yeni teleferik 300 günde tamamlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapılan teknik incelemede “kullanılması sakıncalı hale geldiği” belirlenerek hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri’nin “AB standartlarına” uygun olarak baştan aşağı yenilenmesi için gerçekleştirdiği yapım ve proje ihalesinde birinci ve ikinci firmayı belirledi. İhale komisyonu tarafından alınan karar katılımcı firmalara tebliğ edildi. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından yüklenici firma sözleşmeye davet edilerek sözleşme imzalanacak. İhalede ekonomik yönden en uygun teklifin değerlendirilerek karar alındığı belirtildi. 

Sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmasının ardından başlayacak ve 300 gün içinde tamamlanması planlanan çalışmalarla kentin bu simge yapısı baştan aşağı yenilenerek çok daha güvenli ve daha modern bir şekilde İzmirlilerin hizmetine sunulacak. Yeni teleferik saatte 1200 kişi taşıma kapasitesine sahip. Kabinler 8’er kişilik olacak. Daha önce gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edilmişti. 

Süreç nasıl işledi?


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırdı. Bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. 

Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 başında tesisleri kapattı. 

Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, 2009 yılında AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre “beklemeye” alındı. 

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri”ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Şimdi yeni ihalede komisyon kararını verdi ve sözleşme aşamasına gelindi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...