Ana içeriğe atla

İzmir'de Halk Oyunları ve Dernekleri III

İzmir'de Halk Oyunları ve Dernekleri isimli yazılarıma bu sefer yuvamız dediğimiz acı tatlı çok güzel anılarımızın geçtiği Ege Folklor Eğitim Merkezi Derneği'ni dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Derneğin ismine bugünlerde diğer derneklerde de olduğu gibi Gençlik ve Spor Kulübü ismi eklenmiş olup ben yazımda kısaca EFEM veya dernek olarak bahsedeceğim.

Benim EFEM ile tanışmam 1990 yılına rastlar, fiilen dernekte başlamam ise 92 senesine denk gelir. Sanırım EFEM'de geçen günlerim için çok sayıda yazmam gerekecek ama olsun ben dışarıdan görünen ve bilmesi gerekeni anlatmaya çalışacağım. Eğer imkanlarım elverirse EFEM ile ilgili yazılarımı diğer blogum'da yazıya almaya çalışacağım...



EFEM 06 Mayıs 1974  tarihinde Cumaovası Lisesi Müdürü İlhan Edik'in çalıştırdığı Lise Zeybek ekibinin dernekleşmesi ile kurulmuştur. İlk merkezi doğal olarak Cumaovası Lisesi'dir. Kurucuları arasında; daha sonraları İzmir folklorüne yön verecek önemli isimlerden, Bülent Tunalıoğlu, Hasan Temel, Muhlis Aydın, Ahmet Sivari yer almaktaydı.




02 Aralık 1995
İsmet İnönü Sanat Merkezi
Kısa sürede İzmir'e taşınan dernek, üye sayısını hızla arttırmaya başladı. 80'li yıllarda Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile yapmış olduğu işbirliği neticesinde çok sayıda üniversite öğrencisi derneğe katılmıştır. Bu işbirliği derneğin hedeflerinin hızla büyümesine neden olmuştur. 90'lı yıllarda yine bir üniversite ile yapılan işbirliği yine ivmeyi artırmış, Dokuz Eylül Üniversitesi DİFAT grubu (İktisad-i İdari Bilimler Fakültesi Türk Folklorünü Araştırma Topluluğu) çok sayıda öğrenci ile birlikte derneğin çıtasını yükseltmiştir.


1997 - Middlesbrough-İngiltere
Dünya Şampiyonası Bitimi İngilizlerin Veda Jesti

İlk 20 yılını tamamladığında sadece 2 başkan ile yönetilmiş olan dernekte bu isimler İlhan Edik ve Bülent Tunalıoğlu olmuştur. Bu süre zarfında yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarda çok başarılı temsillerde bulunmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir; Dijon- Fransa Dünya Halk Oyunları Yarışması Birinciliği, Eistedfood Cleveland - İngiltere Dünya Halk Oyunları Yarışması Birinciliği gibi uluslararası birincilikleri, UNICEF projesi kapsamında seslendirdikleri ninni bütün dünyada yayınlanan albümde yer almıştır. Ayrıca yurt dışı seyahatlerinde kıta Avrupa'sını geride bırakıp Hong Kong, Kanada gibi ülkelere gidebilme başarısını göstermiş ilk dernektir.

Dernek, Burdur yöresi oyunlarını derleyen ve düzenleyen TRT İzmir Radyosu Sanatçısı Hamit Çine tarafından derneğe kazandırılan Burdur yöresi oyun ve türküleri ile yörenin söz sahibi temsilcisi haline gelmiştir.

1997 Middlesbrough - İngiltere
2. lik Ödülü Alan Artvin Ekibi adına...
1990 yılında İzmir Turizm Folklor Derneği ile birlikte Efes Antik Tiyatro'da yapılan gösteri yine Türk Halk Oyunları tarihinde bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.

90'lı yılların sonlarına kadar Türkiye'nin en zengin kostüm repertuarına sahip olan dernek, Devlet Halk Danslarından sonra en çok dansçıyı giydirebilme özelliğine sahiptir. 
1995 Çeşme  
1997 yılında İngiltere'nin Middlesbrough kentinde düzenlenen Uluslararası Halk Oyunları yarışmasına bir kez daha davet alan ekip, toplamda 14 branş ile katıldığı yarışmada 2 birincilik, 5 ikincilik, 3 üçüncülük ve 2 dördüncülük dereceleri ile kırılması zor bir rekora imza atarak ülkeye dönmüştür. 41 kişilik ekibin halk oyunlarının yanı sıra Türk Halk Müziği'ni temsilen müzik dalında aldığı ödüller Ege Üniversitesi DTHM Konservatuarı öğretim üyeleri tarafından icra edilmiştir. (Grup Mecaz)

1996 Didim

Dernek 1994 yılında ilk kez sahnelediği Hıdırellez, 1996 yılında yine ilk kez sahnelediği Sünnet Düğünü projeleri ile ilklere imza atmaya devam etmiştir. Sünnet Düğünü projesinde Yetiştirme Yurdu'nda ki çocuklar sünnet edilerek Halk Oyunları Gösterisi'ne dahil edilmişlerdir.

1994-2000 yılları arasına İzmir Fuarı'nda İzfaş ile birlikte düzenlenen İzmir Fuarı Halk Oyunları Festivaline eşbaşkanlık derecesinde ortak olup evsahipliği ve Türkiye'yi temsil etme görevlerinde bulunulmuştur. Bu festival süresince 100'den fazla grup, 3000'den fazla ise dansçı ülkemizde ağırlanmıştır.

Dernek 2000'li yıllara girildiğinde Balçova Belediyesi ile birlikte yapmış olduğu ortaklık projesi neticesinde Hatay-Bahçelievlerden, Balçova'ya taşınmış ve projelerini belediye ile birlikte sürdürmeye başlamıştır. Ortaklık hala devam etmektedir.

Yorumlar

  1. Genç Arkadaşım,

    Ben 1948 doğumlu olduğuma göre bu şekilde hitab etmem sanırım uygundur. Arkadaşım, EFEM in ilk defa tarihsel çizgisini özet olarak da olsa anlatmış olmandan dolayı sana teşekkür ediyorum. Ancak verdiğin bilgilerdeki eksik ve yanlışlıklara değinmek istiyorum. Dernek olmadan evvel CUMA OVASI ORTAOKULUnda halk oyunları çalışmaları vardı ve folk.eğiticisi Metin Bey ARKADAŞIMIZDI.Ege Ünv.Spor Kulübü ve folklor faaliyetleri dağılınca Karşıyakalı,Amerikan kolejli,Buca eğitim vs.gibi arkadaş ve öğrencilerimle yarı profosyonel bir gurup kurduk.Kısa bir süre sonra Cuma ovası ile tanıştık.gösteriler çok ses getirdi.Bu gurubu da içimize alarak dernekleşmeyi arkadaşlarıma ve okul Md.İLHAN Edik Bey'e önerdim.Kabul edildi.SİVAS'lı 9 arkadaşımı da üye yaparak ve adını bizzat ben önererek "ege folk.eğitim merkezi der."EFEM i kurduk.İlhan Edik-başkan, 2 ve Teknik baş.HASAN TEMEL-Sayman Bülent TUNALIOĞLU,Güler EDİK,Muhlis AYDIN,ÜNSAL SEZGİNER,SEMA HANIM, Necati Evruk gibi isimler.İlk zeybek çalışmalarını benim ricam ve davetimle Emrullah Erten başlatmıştır.Sonra İsmail Boyacı nın da katkıları olmuştur.Rahmetli Muhlis AYDIN ile birlikte SİVAS KIZ ve G.Antep yörelerini yarışmaya hazırladık.İşte bu sıralar Lise bölümü başladı.Öğrencilerimizin bir çoğu liseli oldu.3 yıl kadar folklor seçmeli derslerinde öğretmenlik yaptım.Zeybek dalında ekol ve örnek bir görüntü oluştu.Ahmet SÜVARİ,MUSTAFA KIRLAK,NEBİ KAYAN sonra Osman Peker gibi değerli yetenekleri kazandık.AHİ EVRAN-KIRŞEHİR TÜRKİYE MAHALLİ DERNEKLER 1.liği,ANTALYA film festivali özel ödülü,KİLİS festivali,LİSE olarak DİJON 1.liği gibi SAYISIZ yarışma ve festivallerde dernek ve lise olarak birlikte ve ayrı ayrı başarılar gösterdik. 1981-82 yıllarında bazı hazımsız ve onursuz davranışlarla iç çekişmelere yol açan haksız itham ve gerginliklerle muhatap olmamak adına dernekten kendi isteğimle ayrıldım.Ancak vefadan yana nasibini alamamış bir dernek durumuna düşmesi bir çoğumuzu ayrıca üzmüştür.Bir çok emek vereni ve öğrencilerimiz derneği terk etmiştir.Ancak onlara da derneği sahiplenmedikleri için hala kırgın ve kızgınım.Yıllar sonra da dernek yemeklerinde ,tanıtım bültenlerinde ,internet ve özel günlerinde kurucu,emekçi, ve isim babası olan bendenizi,yaratıcı , özverili ve kaynak özellikli bir çok üyesini vefasızca unutarak yetkili ve yetkisiz ağızlardan EFEM derneği mazisinden eksik,gerçek dışı ve insaf dışı yorumlarla anlatılmaya çalışılıyor.Geçmişin üzerine sünger çekiliyor.El-insaf!Şu an çok hızlı ve özet şeklinde tarihi sıralamaları da pek önemsemeyerek yazdım.Ama doğru olanı.1974 - 1982 yi gelin bilenlere özellikle bana sorun ki sizde doğruları yazmayı görev bilesiniz.Yine de sana teşekkür ediyorum adını bilmediğim genç arkadaşım,lütfedip benim de adımı aralara sıkıştırmışsın!



    Ecz.Hasan TEMEL

    1960 'lardan Folklorcu-SİVAS ve Yedi Bölge TÜRKİYE

    T.H.O Dansçı -Kareograf-Eğitmen 1967-2000

    T.H.O Seçici Kurul Üyesi 1974-İZMİR

    T.H.O.F Ulusal Hakem

    EFEM Kurucu Üyesi ve Teknik Başkanı 1974-Cumaovası

    Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Tek.Kur.Üye

    Ege Ünv.D.T.M.K.T.H.O.Bölümü usta öreticiliği(1990)

    SİDAYDER Kurucu ve yön. Kur.Üyesi,bir dönem Başkan

    EGE SİVAS DER. FED. Dan.Kur.Üyesi

    SİVAS Fasıl Heyeti,Aşıklar ve Halk Oyunları Der. Sanat Danışmanlığı gibi görevlerde bulunmaktan ve kültürümüzün aynası olan T.H.O larına her noktada hizmet etmekten ve çeşitli eğitim kurumlarına, çeşitli yarışmalarda 30 civarında 1. ve 2. lik ödülleri aldırmanın mutlu gururunu ve onurunu yaşamak en büyük kazancımdır.

    Emeğe ve Kültüre saygısı olan herkese selamlar ve sevgilerimle...

    Ecz. Hasan TEMEL

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...