Ana içeriğe atla

Ödemiş

İzmir metropole en uzak ancak en büyük ilçelerinden birisi olan efeler diyarı Ödemiş, ne zamandır ziyaret etmek istediğimiz fakat bir türlü fırsatını yaratamadığımız bir ilçemizdi. Yengen Ailesi olarak Ödemiş Köftesi, Ödemiş Pazarı, Çamur Peyniri, Birgi Çakırağa Konağı gibi başlıca konulardaki özlem ve merakımızı giderme imkanı bulduk. Sizlerle de deneyimlerimizi paylaşmak istedik her zaman ki gibi.
 
İşte Ödemiş;

Coğrafi olarak Küçük Menderes Ovası'nın merkezinde sırtının Bozdağlar'a yüzünü Aydın Dağları'na vermiş olan Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz, Beydağ gibi ovanın önemli ilçelerinin merkezi ve en büyüğü konumunda. Ancak bu büyüklük, büyükşehirin yaşadığı bazı sıkıntıları Ödemiş'e de yaşatıyor. Düzensiz ve plansız şehirleşme, riayet edilmeyen toplumsal kurallar bunların başlıcaları olarak göze çarpıyor.
 
Özellikle ilçe merkezinin en hareketli günü olan Cumartesi gününe özel bir önlemlerin alınmadığı, hatta bu günün önemsenmediği fikri doğuyor kafamızda. Çünkü Ödemiş'in en fazla misafir yani turist çektiği dönemlerden birisi her hafta ballandıra ballandıra anlatılan pazarının kurulduğu Cumartesi günleri. Pazar, kent merkezinde kuruluyor. Samimiyetle söyleyebiliriz ki bu kadar büyük bir pazar İzmir'de yok. Ürün çeşitliliği, tazeliği, ucuzluğu gerçekten fark yaratıyor. Kentin merkezinde boylu boyunca uzanan pazar Cumartesi günlerinin can damarını oluşturuyor. Fakat yerel yönetim tarafından çok önemsenmediği fikri, misafirler için bir otopark yaratılmaması, pazarı tanıtan, pazara yönlendiren hiç bir bilginin olmaması, pazarın nerede başlayıp nerede bittiğinin bilinememesi gelen misafirler açısından büyük sorun. Anlaşılan o ki Ödemiş'li yöneticiler, pazarlarının kıymetinin farkında değiller. Biraz tanıtımla ve özenle bu pazar tahmin edilebilenden çok daha büyük popülariteye sahip olabilir.
 
Kentin pazarı elbetteki en büyük turist kaynağı değil. Bozdağ Kış Turizmi, Gölcük,  Birgi Konak ve Türbeleri, Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi kayda değer turistik mekanlardan.   
 
Ama bir değeri varki Ödemiş'in, Zeybeklik ve Efelik kavramlarından sonra kentin adıyla yaşayan bir değer. Ödemiş Köfte... Ödemişlilerin deyimiyle kebap. Özel üretilmiş yağlı köftesi, salçalı tereyağlı sosa bandırılmış ekmek üzerinde servis edilerek veriliyor. Bir kaç modern restaurantın dışında hep salaş mekanlar diye adlandırabileceğimiz esnaf lokantası tadınde lokantalarda bulabiliyorsunuz. Hurşit ve Atom en meşhurları. Her ikisi de kent merkezinde birbirine yakın denebilecek mesafedeler.
 
Bazı özel günlerde ki genelde Cumaları Keşkek kentte yiyebileceğiniz özel bir diğer yemek.
 
Yaylada hayvancılığın çok olması münasebeti ile süt ve süt ürünleri de oldukça zengin ilçede. Özellikle Çamur Peyniri ve İzmir Tulumu olarak adlandırılan Ödemiş Tulum peyniri, ilçe ziyaretinizden İzmir'e kadar taşıdığınıza değecek lezzetler. Çamur Peyniri ile bir yazıyı daha önce blogumuzda yayınlamıştık.  Çarşı içinde bulunan bir çok mandıradan istediğiniz süt ve süt ürününü alabilirsiniz.
 
Ödemiş'in bildiğiniz üzere bir de Birgi Beldesi var. Tarihte Aydınoğulları Beyliğine ev sahipliği yapması ile ün kazanmış şirin bir belde. İlçe merkezine 8 km uzaklıkta. Birgi Şirince'nin daha samimisi ve daha tarihi olanı. İmam Birgivi Türbesi, Şah Sultan Türbesi, Çakırağa ve Dervişağa Konakları, Ulu Cami, Aydınoğulları Türbesi küçük beldenin sığdırdığı önemli turistik merkezlerden. Çakırağa konağı 1975 yılına kadar konut olarak kullanılan 250 senelik bir yapı. Yapıyı diğerlerinden ayıran özelliği heybeti ve beton içermemesi değil. İç dekorasyonunda uygulanan yöntemler.
 
Biz anlatmayalım siz gidin yerinde görün. Giriş ücreti 3 TL. Eğer müze kartınız varsa kullanabilirsiniz.
 
Çok fazla yazıyı uzatmadan kısaca gideceklere söylememiz gereken şunlardır; gidecekseniz bir bahar Cumartesi'sini tercih edin. Sabah erken gidin, pazarında yorulduktan sonra, kebabını ve sucuğunu yiyin. Daha sonra kahve içmek için Birgi'ye geçin. Müzeleri ve türbeleri de gezdikten sonra vaktiniz kalırsa dönüş yolu olarak yaylayı kullanın. Gölcük'ten Salihli'ye geçerek İzmir'e dönün. Çok eğleneceksiniz.
 
Bir sözümüzde yerel yönetime; lütfen ilçenizin değerlerine sahip çıkın, büyükşehirliğe özenip kentinizin elden gitmesine izin vermeyin. Ödemiş çok büyük değerlere sahip ve şu an gördüğünden çok daha büyük ilgiyi hak ediyor. Kentinizin turist çekmemesi için bir neden yok. Bir çok ilçeye göre çok daha fazla şansınız var yeterki iyi düşünüp karar verin.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...