Ana içeriğe atla

Bayındır Etli Ekmek


Bayındır'ın etli ekmeğinin meşhur olduğunu biliyor muydunuz? 

Açıkçası geçmişi 150 yıl öncesine dayanan etli ekmeğini sizinle paylaşacağımız bu alıntıyı okuyana kadar bizlerde bilmiyorduk. Lezzet avcısı bir blog olmasak da kentimizin değerlerine yer verip, İzmir Lezzetleri etiketi ile paylaşıyoruz. Bugüne kadar adını duymuşluğumuzun olmamasını bizim ayıbımız kabul ediyoruz. Ve Bayındır Belediyesi'nin internet sitesinden aldığımız haberi paylaşıyoruz...**  
 
"Türkiye’de çiçekçilik merkezi haline gelen İzmir’in Bayındır ilçesi’nde son yıllarda çiçekçilik dışında turizm konusunda cazibe merkezi haline gelmesi için başlatılan restorasyon çalışmalarının meyveleri toplanmaya başlandı.

Belediye tarafından restore edilen Tekel Hanı, Eski Hükümet Konağı Butik Oteli, Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi, Ermeni Kilisesi, Tarihi Lokomotifli Kültür merkezi Bayındır’a ziyaret için gelenlerin gezdiği yerlerin başında yer alıyor.

Tarihi yerleri gezen ziyaretçilerin Bayındır’ın zengin yemek kültürü’de ilgisini çekiyor. İlçe’ de geçmişi 150 yıl öncesine dayanan meşhur ‘Etli Ekmek’ ziyaretçilerin severek yediği lezzetler arasında..."

150 Yıllık Etli Ekmeği Tanıtmak İçin Çalışıyor

 
 Etli ekmeğin ilçeye gelen konuklara tanıtılması konusunda ilçenin kültür elçisi gibi çalışan esnaf Savaş Gürkan(40) yoğun çaba harcıyor.1978 yılından itibaren ekmek fırınlarında yapılan etli ekmeği Gürkan Ailesi restorant’a taşıyarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamış. Baba Mehmet Gürkan’dan bayrağı devralan Savaş Gürkan, etli ekmeği Tire, Ödemiş, Beydağ, Torbalı ilçeleri başta olmak üzere İzmir ve İstanbul gibi illere tanıtımının yapılmasını sağlıyor.
 

Ramazan Ayın’da Nişanlı Erkek Kız Evine Etli Ekmek İkram Eder

 
Tarihçesi 150 yıllık olan Bayındır’ın Meşhur Etli Ekmeğinin unutulmaması ve Bayındır’a gelen ziyaretçilerin tanıtılması için esnaf Savaş Gürkan özverili çalışma gerçekleştiriyor. Gürkan, "Geçmişten bizlere miras kalan etli ekmeğimiz Bayındır’ın önemli simgeleri arasında yer almaktadır. Bayındır etli ekmeği Konya etli ekmeği ile karıştırılmamalı. Hamurun küçüklüğü ve kullanılan iç malzeme farklıdır. 1978 yılına kadar ekmek fırınlarında yapılan etli ekmeği rahmetli babam restorana taşıyarak, daha fazla insana ulaşmasını sağlamıştır. Etli ekmeğimiz ramazan aylarında nişanlı olan erkek tarafı kız tarafına etli ekmek ikramında bulunur. Bunun dışında düğün, mevlüt gibi etkinliklerde de tüketilmektedir. Gastronomi yönünden zengin olan, Muhacir, Göçmen, Kafkas, Yörük ve Pomak yemek kültürlerini barındıran Bayındır’ın bu önemli yemeğini daha fazla insana ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Çevre ilçeler etli ekmeğimize yoğun ilgi gösterirken, İzmir ve İstanbul’a ulaşımını sağlıyoruz." dedi.
  

Bayındır Etli Ekmeği Nedir?

Mayalı hamurdan yapılan etli ekmek küçük hamurlar şeklinde ortalarına içinde baharat, soğan, maydanoz ve dana etinden yapılan kıymadan harç konuluyor. Odun ateşiyle yanan fırında 7-8 dk. arasında pişiriliyor. Etli Ekmek muhafaza edildiğinde 3 gün tazeliğini koruyor.

Kaynak: Bayındır Belediyesi İnternet Sitesi


Yazı, alıntının yapıldığı siteden 2021 itibari ile yayından kaldırılmış. Bu kayıtlar sanırız tek arşiv olarak devam ediyor. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...