Ana içeriğe atla

Barudi

Ege Bölgesi'nin geç hasat edilmiş Syrah üzümlerinden üretilmiş genç bir şarap... Takibim altındaki vinolog Umut Özdemir, benim de bir aydır takipte olduğum ancak vinolog olmadığım için kaleme alamadığım bir şarabı nihayet blogunda işledi. Bakın neler yazmış...

Öncelikle bu ürünün başlığı konusunda biraz kararsız kaldığımı belirtmek isterim. Gıdatay Barudi , Prodom Barudi ya da Barudi hangisi daha doğru olacak emin olamadım. Prodom adı ne ön ne de arka etikette geçmiyor. Gıdatay ise Aydın'da zeytinyağı ve şarap üreten üretici şirketin adı. Geçen yıla kadar Aydın'daki kendi bağlarından elde edilen üzümlerden, Sevilen Şarapçılık tesislerinde Prodom markası ile şarap üretimi yapılmakta idi. Sanırım bu konuda geçen yıl yönetmelik değişti ve başka bir firma adına şarap üretimi de tümüyle yasaklandı. Gıdatay'da geçen yıldan itibaren Aydın-Umurlu'da inşaasını tamamladığı, kendi şaraphanesinde üretime başlamış durumda. Hepsi 2010 rekoltesi 4 farklı ürünü de ( kırmızı, beyaz, blush ve roze) geçtiğimiz günlerde tüketime sundu. Arka etiketlerinden üzümlerin Ege bölgesindeki başka bağlardan elde edildiği anlaşılıyor. Bu ürünlerin birazda ilerisi için deneyim kazanma amacını taşıdığını düşünüyorum. Prodom ise üst kalite marka olarak kalmaya devam edecek gibi. Yine de tüm şarap markalarını kucaklayacak yeni bir adlandırmaya ihtiyaç var gibime geliyor. Belki de planlanmış ama benim bilgim olmamış da olabilir tabi ki.

Barudi 2010; %100 Syrah üzümlerinden yapılmış genç bir şarap. Üzümlerin kökeni belirtilmemiş. Prodom'da olduğu gibi üreticinin kendi bağının ürünü olmadıkları açık. Sadece Ege bölgesinden ve geç hasat ürün oldukları arka etikette not alınmış. Meşe fıçı kullanımı da söz konusu değil. Genç ve taze bir kırmızı şarabın özelliklerini bütünüyle taşıyor. İçimi kolay, dengeli ve meyvemsi bir yapıda. Yaz aylarında serin içilebilecek (Syrah olmasına rağmen!) bir şarap seçeneği de aynı zamanda.

Barudi Syrah 2010
Stil: Kırmızı Sek Şarap
Bölge: Ege
Bağ: ?
Üzüm: %100 Syrah
Meşe: Yok
 
82: Renk parlak kırmızı. Burun floral. Kırmızı kiraz ve frambuaz kokuları belirgin algılanıyor. Damakta dengeli, meyvemsi ve orta gövdeli bir şarap. Dokusu biraz zayıf, bitimde de biraz kısa kalıyor. Serin tüketilmesi gereken taze bir şarap. Yaz ayları için kırmızı içilecekse kesinlikle doğru tercih.
Kaynak:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...