Ana içeriğe atla

İzmir'in Çiçek Bahçesi Çiçekliköy (Boşnak Köyü)

1817'de Bosna Sarayevo'dan göç eden 17 Boşnak Ailesi'nin gelip yerleştiği Çiçekliköy son yıllarda günübirlik tatilcilerin gözdesi oldu.

Adını bahar aylarında çiçek bahçesinı andıran doğasından alan Çiçekliköy, her mevsim farklı bir görünüme kavuşuyor. Özellikle günübirlik tatilcilerin adresi doğanın kucağında konuklarına farklı tatil seçeneği sunuyor. Haftasonları mangal yakmak doğayla baş başa kalmak isteyenlerin tercihi köy, tabiatı kadar tarihi ve kültürel özellikleriyle de ayrı bir öneme sahip...

Çoğunluk 60 yaş üstü

Bornova'dan ayrılıp Manisa'ya doğru yol alırken sağda Çiçekli tabelasını görürsünüz. Tabelayı takip ettiğinizde ise dağın eteklerine kurulmuş köy karşılar sizi. Dar taşlı sokakları, yollarda çam ağaçları, 110 senelik evleri ile eski bir yaşam dilimine adım atarsınız.



İzmir'in Bornova İlçesi'ne bağlı insanı ve coğrafyasıyla, Ege'nin irili ufaklı çizgilerinden biri Çiçekliköy, ama bu kadarla sınırlı değil Çiçekliköy'ün hikayesi.



Bir kültür havzası aynı zamanda. Kuruluşu 1800'lü yıllara dayanıyor. 1817'de Bosna Sarayova'dan Boşnaklar 17 hane ile kurmuşlar köyü. Köyün o zamanki ismi ise Hamidiye'imiş. Ardından çiçek bahçesini andıran bir güzelliğe sahip olması nedeniyle ismi Çiçekliköy olarak değişmiş. Şu anda köyde 120 hane bulunuyor. Nüfüsu ise 250 civarında. Nüfusun çoğunluğunu 60 yaş üstü oluşturuyor. İş imkanı olmamasından yakınan köyün muhtar vekili İsmet Kutlu, gençlerin uzun yıllardır köyden uzak bir yaşamı tercih ettiklerini anlatıyor.



Misafirperverliğin oldukça fazla olduğu köyde bu yüzden kahve bile bulunmuyor. Kahvede harcanan zamanın boşa geçen zaman olduğunu söyleyen Kutlu, ailecek köyde yaşayanların ev gezmesine gittiklerini, evin erkeklerinde çoğunlukla zamanlarını hayvanları ile bahçeleri ile ilgilenerek geçirdiklerini belirtiyor.

Eğitim seviyesi yüksek



Sokakların eğimine uygun olarak inşa edilen evleriyle doğayla bir simetri oluşturan ilçede evlerin mimarileri tipik köy yaşamının izlerini taşıyor.



İnsanıysa Ege insanı... İçten, sıcak ve misafirperver... Herbirinin yüzünden içinde yaşadıkları doğanın kıymetini bilircesine sağlık fışkırıyor ve gülümseme bir an olsun kaybolmuyor



Köylülerin geçim kaynakları hayvancılık ve odunculuk oluşturuyor. Köylülerin eğitim seviyesinin çok yüksek olduğunu da söylemekte fayda var. İsmet Kutlu, kendi çocuklarının yanısıra köy çocuklarının çoğunun üniversite mezunu olduğunu belirtiyor.


Sağlıklı beslenme



Haftasonu için kusursuz bir dinlence yeri olan çiçekliköy, capcanlı doğasıyla ziyaretçilerini dört mevsim misafir ediyor. Konaklama olanağı bulunmadığı için ziyaretçiler sabahın erken saatlerinden akşam geç vakitlere kadar köy çevresindeki "kendin pişir kendin ye" tarzı mekanlarda vakit geçiriyor. Özellikle mangal yakmak ya da restoranların meşhur tandırlarından tatmak isteyenler haftanın hemen hemen her günü köy civarına akın ediyor. Tabi köy kahvaltısı da Çiçekliköy'ün vazgeçilmezi... Portakal ağaçlarından toplanan taze sıkılmış portakal suyu, tereyağı, kızarmış ekmek, bal ve reçellerden hazırlanan köy kahvaltısının tadına doyum olmuyor. Lezzetli bir yemeğin ardından ise sıra eğlenceye geliyor. Tarihi kervan yolu köprüsünde doğa yürüyüşleri yapmak ya da yemyeşil ağaçlar arasında ata binmek yapabileceğiniz aktivitelerden bir kaçı.


Tarihten bir iz



Çiçekliköy'de birbirini izleyen mahalleler arasında apayrı bir öneme sahip. Köy meydanında bulunan Binlerce yıllık tarihi Hamidiye Camisi, günümüze dek korunmuş. Birde 1817 yılında inşa edilmiş Fatih Sultan Köprüsü halen özelliğini yitirmemiş. Geçmişte Manisa ile Aydın arasında kervan yolu olarak kullanılan tarihi taş köprü, tüm görkemiyle ziyaretçilerin ilk durağı olmaya devam ediyor.


Köyün en yaşlısı


Köyün en yaşlısı 90 yaşındaki Muzaffer Güler. Güler en çok köy manzaralı küçük evinin penceresinden dışarıyı seyretmeyi seviyor. İlerlemiş yaşına rağmen tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayan ve misafirlerini kapıya kadar uğurlamayı ihmal etmeyen Muzaffer Güler sağlıklı görünümünü doğal beslenmeye bağlıyor.


Restoran zengini



Köyün hemen girişinde bulunan Çınaraltı, 6 dönümlük arazi üzerinde misafirlerini hem doğa hem de lezzetle buluşturuyor. Dağ havasını solumak bir yandan da sağlıklı beslenmek isteyenler için köy ahvaltısı çok meşhur. Tandır ve et düşkünleri ise özellikle kış aylarında şömine başını tercih ediyor.

Kaynak: Yeni Asır

Yorumlar

  1. benim ve 3 çocugumunda kütüğünün kayıtlı olduğu atalarımın kurduğu köy olan çiçekli köyü ile herzaman gurur duyuyorum. Çiçekli köyü ile bir anımda babamın biz küçükkene anlattığı kurtuluş savaşı zamanında işgalci rumların köyden geçen derenin başında kesildikleri günlerce derenin kırmızı aktığıdır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...