Ana içeriğe atla

İzmir'de Nerede Pide Yenir

İzmir kebap türü olarak diğer kentlere benzemeyen bir fakirliktedir. Gerçekten yemek kültürü et değil, deniz ürünleri ve yeşillik üzerine şekillendiğinden açılan kebapçılar etçiler marka olamamış açıldığı semtle sınırlı kalmıştır.
 
Ancak Pide, İzmirli'nin en çok tercih ettiği yiyeceklerden birisidir. Çok şanslıdır ki, Türkiye'nin en güzel pidelerini yapan ustalar Karacasu, Bozdoğan ve Yenipazar üçgeninde yetişir ve onlarda hemen İzmir'e gelirler.
 
Çıtır Pide'nin sahibi Celal Çay'da bunlardan birisi. Yıllarını, Ilıca'nın köklü markası haline getirmeye harcadığı Dost Pide'nin ustalığında geçiren Celal Çay, 4 sene önce İzmir Üniversitesi'nin yakınlarında Gürsel Aksel Caddesi'nde kendi mutfağını kurdu. Pide pakete girmez yerinde yenmeli demesine rağmen yeri kısıtlı. Fakat pidelerini Karacasu'da yiyormuş gibi hissedersiz.  Usta pideciye fiyat sormayın, paket yapmasını teklif etmeyin. Kış sezonunda otlu peynirli pidesini mutlaka tadın. Bir de yemeğin üzerine tahinli pide mutlaka yemelisiniz.
 
İkinci güzel adres yine bir Karacasulu Bilal Usta. Bilal Usta uzun yıllardır çizgisini bozmadan Narlıdere'de Ilıca Mahallesi'nde mahalle pidecisi gibi hizmet verse de ünü çoktan mahallenin çok daha uzağına kadar gitti. 9 Eylül Hastane ve Konservatuar Personeli'nden, Norveçli turistlere oldukça popüler... Bilal Usta'nın kaşarlı mantarlı ve kaşarlı sucuklu pideleri çok güzel. Bir de Bilal Usta pide hamurundan çok güzel bir pizza yapıyor. Bizden söylemesi... Yeri çok basit. 9 Eylül Hastanesi'nin geçtikten sonra ilk ışıklardan sola Narbel'e doğru dönünce 100 metre sonra yol üstünde.. Park Pide..
 
Üçüncü ve dördüncü güzel adresler aynı... Kuyum Pide... Birisi Kemeraltı Şubesi diğeri merkez Hatay şubesi. Sahipleri ve ustaları Bozdoğan'ın Amasya köyünden. Yılların verdiği tecrübe ile bu sayacağımız pidecilerin arasında en eskisi. Yıllara meydan okuyan salonları çizgisinden hiç bir şey kaybetmiyor. Hatay'daki yerleri İnönü Caddesi üzeri Çeşme Durağı'nda... Kemeraltı'ndaki yeri ise Kestane Pazarı'nda..
 
Son olarak sayacağımız pideci ise yine yılların pidecisi Numan Pide. Kemeraltı'nda çok uzun zamandır lezzet saçan Nıman Pide, taklitleri ile meşhur bir pideci. Listede yer alması gereken pideciler arasına, Bahçelievler Pidecisi, Bayramyeri Sevilen Pidecisi, Karşıyaka Aksoy Aslı Pide, Alsancak Seçkin Pide, Göztepe Dede Fırını,
 
Yazının burasına kadar hiç bir pidecinin çeşitlerini saymadık. Sadece bir kaç özel pidesinden bahsettik. Hepsinin ortak özelliği sosyete pidecisi gibi özünden ödün vermemeleri. Bir çoğu lezzetinden ve kalitesinden ödün vermektense mahalle arası pidecisi olarak kalmayı tercih etmişler.
 
Eğer şanslıysanız size pidelere sıkmanız için turunç, pideyi lezzetlendirmeniz için Manda Kaymağı ve son olarak içip sindirmeniz için Madran veya Karıncalı dağlarının doğal sularından ikram ederler. Siz yine de sormaktan çekinmeyin.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...