Blogumun sağ sütununda yer alan "Bu Aralar Bunu Okuyorum" bölümünde yaklaşık 1,5 aydır yayınladığım Halil Dural'ın kaleme aldığı ve Sabri Yetkin'in derlediği "Bize Derler Çakırca 19. ve 20. Yüzyılda Ege'de Efeler" kitabını bitirmiş bulunmaktayım.
Yeni kitabım Lamekan'a sabırla bu süre içerisinde dokunmadım ve dün itibari ile başladım.
Bize Derler Çakırca 19. ve 20. Yüzyılda Ege'de Efeler nasıl bir kitap diyenlere işte cevabım...
Bugüne kadar okuduğum en kapsamlı Çakırcalı Mehmet Efe kitabı olarak değerlendirebilirim.
Ancak bir uyarıda bulunmam gerekiyor. Daha önce Çakırcalı ile ilgili bir kitap okuduysanız ve bu özellikle Yaşar Kemal'in kitabı ise bu kitapta daha fazlasını bulabilme garantinize rağmen kitabı tamamlayamayabilirsiniz. Çünkü Halil Dural bu kitabı canlı şahit olarak belkide yüzlerce insanın anlattıklarını kaleme alarak yazmış. Sabri Yetkin kitabı derleyip toparlayan isim olmuş ancak konu yine de fazlasıyla detay arz ediyor.
Kitap çok samimi bir dille yazılmış. Yazarı Halil Dural, birebir efenin kızanları, köylüsü, akrabası gibi yaşanılan olayların birinci ağızdan görgü tanıkları ile görüşerek yazmış.
Kitap, Babası Çakırcalı Ahmet Efe'nin hayatının anlatılması ile başlıyor. Belkide babası hakkında en fazla bilgiyi öğrendiğim kaynak bu kitap oldu. Çakırcalının neredeyse günlüğü gibi kronolojik olarak detaylı bir şekilde anlatılan olaylarda Efe'nin yanısıra Toscalı, Kamalı ve dönemin diğer zeybekleri hakkında da bilgiler bulabiliyorsunuz.
Başta da belirttiğim gibi 1900'lü yılların başlarında tutulan bir günlük gibi giden kitabı okurken sıkılmazsanız çok fazla bilgi edineceksiniz Efe hakkında.
Halihazırda zamanın Ödemiş, Bayındır ve Tire'si hakkında da detaylara ulaşabileceksiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder