Ana içeriğe atla

Yarin Yanağından Gayri Herşey Ortak

1400'lü yılların başında, yani 1. Murat zamanında, aslen bir yeniçeri olan Börklüce Mustafa,  Karaburun'un hasretiyle yanıp tutuşan özgür bir askerdi. Osmanlı ordusuna dağıtılan ve günümüzde polar kumaş olarak adlandırılan börklüce kumaşından yapılmış kıyafetleri nedeni ile Börklüce Mustafa olarak anılırdı. 

Bir sefer sonu İznik'te Simavna kadısının oğlu Şeyh Bedrettin ile tanıştı ve müridi oldu.  Fetret Devri'nde kısa süreliğine  Edirne kazaskerliği yapan Bedreddin, Börklüce Mustafa'yı yanına kethüda olarak aldı.  Börklüce, Bedrettin'den öğrendiği; gerçeklere ulaşmanın yolunun ancak Allah ile kurulacak yakınlık sayesinde insan üzerinde zuhur edeceğini, insanın kendini içsel serüvenleri sonucunda Allah ile özdeşleştirmesi sonucunda hedefe yöneldiği takdirde cennetin bu dünyada kurulabileceği fikrini benimsemiş olan öğretisini, günümüz sosyalist sölyemlerine benzer söylemlerle genişletmişti. 

Fetret Devri'nin sona ermesinin ardından Aydın'a gönderilen Mustafa, burada Osmanlı idaresinden memnun olmayan köylüleri ve yoksul dervişleri etrafına toplayarak isyan etti. Çeşitli kaynaklara göre etrafına 4.000 ila 10.000 kişi toplamıştı. Etrafında çok sayıda Rum'da vardı. Osmanlı Padişahı 1. Mehmet (Çelebi Mehmed) tarafından yok edilmek üzere üzerine gönderilen Saruhan Beyi'nin emrindeki iki orduyu darmadağın etti. Bu ordulardan birisi İzmir sancak beyi Alexander komutasındaki ordu diğeri ise Timurtaş Paşazade Ali komutasındaki ordulardı. Bu yenilgi üzerine, Çelebi Mehmet bizzat organize ettiği ordunun komutasını oğlu Şeyhzade Murad (II. Murad) ve Bayazid Paşa'ya verdi.  Ve tüm gücüyle Börklüce'nin üzerine gönderdi.

Güçlü ordunun karşısında fazla dayanamayan halk kısa sürede kılıçtan geçirilerek darmadağın oldu. Börklüce Mustafa ise 1419'da Ayasuluğ (Selçuk) taraflarında çarmıha gerdirilip, Karaburun Yarımadası'nda ve İzmir'de günlerce sokaklarda gezdirilmiştir. 

Börklüce'nin aslen Karaburun'lu olmadığı, Kayseri civarında Kadılık yapan babasının beyliğini ilan etmesinin ardından, Osmanlı tarafından yok edilmesi üzerine kimlik değiştirerek, Karaburun'a geldiği de günümüze gelen nadir bilgilerdendir. Ayrıca yarımadada yerleşik çok sayıda Rum sayesinde, adalarda da çok sayıda sempatizan toplamış ve güzel konuştuğu Rumca ile çok sayıda din bilginini eğitmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...