Ana içeriğe atla

İZMİR KÖRFEZİ’NDE “RENKLİ TUVAL YELKEN YARIŞI”

6. Uluslararası EGEART Sanat Günleri kapsamında İzmir Körfezi’nde  “Renkli Tuval Yelken Yarışı” ile sanat şöleni başlıyor. 

Savaş sonrası dönemin en önemli çağdaş sanatçıları arasında yer alan Daniel Buren’in imzası haline gelmiş beyaz aralıklarla bölünen renkli çizgilerden oluşan VOILE/TOILE TOILE/VOILE isimli tuval yelkenli tekne filosu 17 Ekim 2015 tarihinde Karşıyaka Spor Kulübü önünden başlayarak İzmir Körfezi’nde yarışacaktır. Yarışın hemen sonrasında, teknelerden sökülen ”yelken/tuvaller” İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası’nda sergilenecek.


1938 yılında Fransa’da doğmuş olan Daniel Buren, 1965′ten beri 8.7 cm genişliğindeki beyaz aralıklarla bölünen renkli çizgileriyle çalışmaktadır. Bu yöntemi çeşitli iç ve dış mekan düzenlemelerinde kullanmıştır. Cesaretli ve yeterince kalender bir adam olarak tanınan Daniel Buren, sanatını sergileme mekanı olarak öncelikle şehir sokaklarını kullanmayı uygun bulmuş, sanatın her mekanda, her anda ortaya konulabileceği fikrinden yana olmuş ve geceleri gizlice şehrin reklam panolarını, sokak duvarlarını, hatta ev damlarını ünlü ve sanatına münhasır siyah-beyaz veya renkli şeritleriyle donatmakta bir sakınca görmemiştir.


VOILE/TOILE TOILE/VOILE bundan önce Berlin (1975); Cenevre (1979); Lozan (1980); Thun (1983); Villeneuve D’ascq (1998/99); Tel-Aviv (1999); Sevilla (2004); Grasmere (2005); Cenevre (2005)’; İstanbul ( 2011)’de sergilenmiştir.

Daniel Buren ve ekibi tarafından video ve fotoğraf çekimleri yapılacak olan yarışın katalog ve video-art cdleri uluslararası müzelere ve sanat camiasına Daniel Buren tarafından dağıtılacaktır. VOILE/TOILE TOILE/VOILE yarışı ve sergisi Türkiye’nin ve İzmir’in tanıtılmasında büyük rol oynayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...