Ana içeriğe atla

İZMİR KÖRFEZİ’NDE “RENKLİ TUVAL YELKEN YARIŞI”

6. Uluslararası EGEART Sanat Günleri kapsamında İzmir Körfezi’nde  “Renkli Tuval Yelken Yarışı” ile sanat şöleni başlıyor. 

Savaş sonrası dönemin en önemli çağdaş sanatçıları arasında yer alan Daniel Buren’in imzası haline gelmiş beyaz aralıklarla bölünen renkli çizgilerden oluşan VOILE/TOILE TOILE/VOILE isimli tuval yelkenli tekne filosu 17 Ekim 2015 tarihinde Karşıyaka Spor Kulübü önünden başlayarak İzmir Körfezi’nde yarışacaktır. Yarışın hemen sonrasında, teknelerden sökülen ”yelken/tuvaller” İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası’nda sergilenecek.


1938 yılında Fransa’da doğmuş olan Daniel Buren, 1965′ten beri 8.7 cm genişliğindeki beyaz aralıklarla bölünen renkli çizgileriyle çalışmaktadır. Bu yöntemi çeşitli iç ve dış mekan düzenlemelerinde kullanmıştır. Cesaretli ve yeterince kalender bir adam olarak tanınan Daniel Buren, sanatını sergileme mekanı olarak öncelikle şehir sokaklarını kullanmayı uygun bulmuş, sanatın her mekanda, her anda ortaya konulabileceği fikrinden yana olmuş ve geceleri gizlice şehrin reklam panolarını, sokak duvarlarını, hatta ev damlarını ünlü ve sanatına münhasır siyah-beyaz veya renkli şeritleriyle donatmakta bir sakınca görmemiştir.


VOILE/TOILE TOILE/VOILE bundan önce Berlin (1975); Cenevre (1979); Lozan (1980); Thun (1983); Villeneuve D’ascq (1998/99); Tel-Aviv (1999); Sevilla (2004); Grasmere (2005); Cenevre (2005)’; İstanbul ( 2011)’de sergilenmiştir.

Daniel Buren ve ekibi tarafından video ve fotoğraf çekimleri yapılacak olan yarışın katalog ve video-art cdleri uluslararası müzelere ve sanat camiasına Daniel Buren tarafından dağıtılacaktır. VOILE/TOILE TOILE/VOILE yarışı ve sergisi Türkiye’nin ve İzmir’in tanıtılmasında büyük rol oynayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...