Ana içeriğe atla

Diplomatik Tepkinin İsmi Değiştirtdiği Cadde : Plevne Bulvarı

Hepinizin malumu üzere Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış yorgun Türk ordusu, Kurtuluş Savaşı'na hazırlanırken Çarlık rejimini yıkmış yeni Rus Devleti'nin oldukça fazla yardımını görmüştür. Rus kaynaklarına göre mühimmat ve para yardımının yanı sıra, barut fabrikası kurulması ve bütün bunları tesis etmek üzere çok sayıda Rus ordu personeli destek olmuştur. Bu organizasyonun başında ise Cumhuriyetimizin 10. yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihe kazınmış o büyük nutkunu en önden izleyen Kliment Yefremoviç Voroşilov vardır. Kurtuluş Savaşı için yaptığı yardımlar unutulmamış, Cumhuriyet'in tesisi esnasında da Rus yetkililerle yakın dostluklar devam ettirilmiştir. 


10. yıl nutkunu dinledikten sonra bir dizi temaslarda bulunmak üzere İzmir'e de gelen Rus heyetinin başında bulunan Voroşilov'un, o günlerin güzel dostluğunun nişanesi olarak olarak İzmir'in büyük yangından sonra tesis edilen İzmir Fuar'ından, Kordon'a doğru uzanan caddelerinden en yenisine ismi verilmiştir. 

Voroşilov Caddesi Cumhuriyet'imizin tescillendiği Lozan'ın adının verildiği meydanından başlayıp, Gündoğdu Meydanı'nda son bulmaktadır. O dönem İzmir, Dr. Behçet Uz'un Belediye Başkanlığı'nda Fuar, FevziPaşa Bulvarı, Gazi Bulvarı gibi şehircilik adına önemli ve dönemine göre çok ilerici bir şehircilik anlayışıyla yeniden imar edilmektedir. 

1945 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yönetiminin ikinci dünya savaşının ardından Stalin önderliğinde yeniden düzen tesis etme çabaları neticesi olarak, 1946 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderdiği Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yenilenmesi üzerine nota göndermiştir. O dönem gerilen ilişkiler esnasında Ruslar Ardahan ve Kars'ı istiyor hiç bir zaman doğrulanmamış bir tevatür olsa da Rusların ortamı gerginleştirdiği de bir gerçektedir. Bu gerginlik Türkiye'nin Nato'ya girişini hızlandırmış olsa da münferiden tepkilerde verilmiştir. 

https://phebusmuzayede.com/134505-izmir-vorosilof-plevne-bulvari-14x9-cm-.html

İşte o tepkilerden birisini dönemin İzmir Belediye Başkanı Reşat Leblebicioğlu vermiş ve Voroşilov isminin belediye meclisince İzmir'in merkezi caddelerinden birisinde olmamasını uygun bulmuştur. Öyleki Voroşilov ismini kaldırmakla yetinmeyip, Osmanlı - Rus çarpışmalarının en görkemlilerinden birisi olan Plevne Savunması'na ithafla, caddenin adı Voroşilov'dan Plevne Caddesi'ne çevrilmiştir. 

Yaklaşık 75 yıldır Plevne Caddesi olarak bildiğimiz, İzmir'in saygın caddesi geçen zamanlar içinde elit markalara ev sahipliği yapan dükkanları ile her zaman cazibe merkezi olmuştur. 





Kaynaklar

Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi » Submission » Sovyet Basınında Türkiye Cumhuriyeti’nin Onuncu Yıl Kutlamaları Ve Kliment Yefremoviç Voroşilov’un Türkiye Ziyareti

Voroşilov Bulvarı | Şalom Gazetesi

Sovyetler Birliği'nin Türkiye üzerindeki toprak iddiaları - Vikipedi

Görsel Kaynak : 

İzmir Voroşilof (Plevne) Bulvarı, 14x9 cm... Teklif Ver Al | PHEBUS Müzayede

Facebook Eskimeyen İzmir Fotoğrafları Sayfası 

SMMM Fatih Çavuş Koleksiyonu 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Giraudlar

Toprak mahsullerini ithal değil, ihraç ettiğimiz günlerdi. 1700’lü yılların ortalarıydı ve İzmir, yerel ürünlerin dünya pazarlarına aktarıldığı bir çıkış noktasıydı. Hatta ihracatta on kata ulaşan bir artıştan bahsediliyordu. Zira, “ Batı Avrupa’da sanayi devrimi nedeniyle toprak mahsullerine aşırı ihtiyaç duyuluyordu. ” Jean-Baptiste Giraud’nun Güney Fransa’nın Antibes kentinden İzmir’e gelişi tam da bu döneme rastlamıştı. Takvimler 1761’i gösteriyordu ve Giraud ailesinin ilk üyesi, Marsilyalı bir firma tarafından “ toprak mahsulleri ticareti ” için İzmir’e gönderilmişti. Zamanla aile bu topraklarda kök salacak; Şark Halı, İzmir Yün Fabrikası, İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası ile halıcılıktan konfeksiyona bir çok sektörde ilk sınai fabrikaları kuracak; Levanten kültürünü zenginleştirecek; spor güncesine de pek çok başarı ekleyecekti. Cronicles Dergisi'nin 7. sayısında çıkan bu yazıyı, Levantine Heritage görselleri ile birleştirip sizlerle paylaşmak istedik...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...