İzmir'in kaç ilçesi vardır? Eskiden ilkokulda öğretmenler hayat bilgisi dersinde işlerlerdi. Hala müfredatta var mı bilmiyoruz? Dedik ki kendimize şiar edinelim ilçelerimizi tanıtalım.
İlk olarak, hiç gitme fırsatı bulamadığımız Beydağ'ı hedef alalım, önce araştırıp yazalım sonra gidip gezelim dedik.
Beydağ Baraj Kır Lokantası |
Beydağ, İzmir'in şehir merkezine en uzak 2 ilçesinden birisi. 146 km uzaklıkta. Diğeri de komşusu Kiraz zaten. Nüfus bakımından incelediğinizde de Karaburun'dan sonra en az nüfusa sahip ilçesi. 12300 kişinin yaşadığı Beydağ'da 21 köy var.
Aydın sıradağlarına sırtını dayadığı için denizden yüksekliği 235 metre olarak ölçülmüş. Alan olarakta çok büyük olduğu söylenemez.199 km2.
Beydağ 1987 senesine kadar Ödemiş'e bağlı bir belde iken, çıkarılan yasa ile ilçe statüsüne kavuşmuş. Güneyi tamamen Aydın Dağları ile kaplı, sınır olarak ta Nazilli ve Sultanhisar ilçeleri ile çevrili. Kuzeybatısı ve batısı Ödemiş, Kuzeydoğusu ve doğusu ise Kiraz ilçeleriyle sınırlı.
Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu bir ekonomisi var. İncir, zeytin, kestane ve barbunya ilçenin en önemli tarım ürünleri içerisinde yer alıyor. Özellikle kestanesi ve barbunyası hem kaliteli hem de ilçe ekonomisine önemli katkısı bulunan ürünler olarak kayıtlara geçiyor.
Osmanlı zamanında Balyambolu olarak bilinen ismi olarak kayıtlarda yer almakta. Balyambolu adı 1926 yılı, İzmir Vilâyeti Meclis-i Umumisinin kararı ile Beydağ olarak değiştirilmiştir. Bucak (nahiye) yönetimi 88 yıl içinde, bucak merkezi Adaküre, Beyköy, Pazaryeri olarak yer değiştirmiştir. 1955 yılında da Bucak örgütü kaldırılmıştır. 1927 yılında nüfus azlığı ile kaldırılan belediyelik, 37 yıl sonra 1964 yılında tekrar verilmiş Belde olmuştur. Beydağ 121 yıl sonra 1988 yılında tekrar İlçe yönetimine kavuşmuştur.
Araştırmalarımızdan edinebildiğimiz kadarı ile ilçede bir otel bulunmuyor. Tarihi geçmişi olmasına rağmen turizme kazandırılmış bir antik kenti de bulunmuyor. Sadece Baraj üzerine yapılmış tesisleri ile şirin bir kır lokantası hizmet veriyor.
Özetle bugüne kadar Beydağ'a gitmemize sebep bir şey bulamamış olmamız normal görünüyor. Yine de bir kez kır lokantasında çay içip keyif sürmeye değer gibi görünüyor. Özellikle Barbunya ve İncir zamanı merakımızı giderebiliriz gibi.
Kaynaklar: Wikipedia Beydağ İzmir ; Beydağ Belediye Başkanlığı İnternet Sitesi; İzmir Kültür Turizm Müdürlüğü (http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/TR,77443/beydag.html)
Yorumlar
Yorum Gönder