Ana içeriğe atla

İzmir’in Saklı Tarihinin Peşinde


Levanten bir ailenin son kuşak temsilcisi olan Andrew Simes, İzmir'de yaşayan levanten ailelerin tarihine yönelik araştırmasında ilginç bulgulara ulaştı - Araştırmaya göre; eski Fransa Başbakanı Eduard Balladur, Oscarlı ünlü oyuncu Audrey Hepburn, ünlü aktör Benedict Cumberbatch, Mini Cooper’ın tasarımcısı Alec Isigonis ve Saat Kulesi'nin tasarımcısı Raymond Charles Pere'nin kökenleri bir dönem İzmir'de yaşamış levanten ailelerden geliyor - Simes, araştırmasında İngiltere’nin simgeleri arasında yer alan Big Ben Kulesi’nin içindeki çanın prototipinin de Alsancak Garı’ndaki saat kulesinde bulunduğunu savunuyor. - Simes: "Araştırmalarım, nüfusumuzun giderek azalması nedeniyle bazı hikayelerin kaybolduğuna tanık olmamla başladı"...
İzmir’de levanten bir ailenin son kuşak temsilcisi olan Andrew Simes’in, dedesinden kalan hatıraların kaybolmaması için başlattığı tarih araştırması, kentin levanten geçmişine yönelik ilginç bulguları gün ışığına çıkardı.

Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir - Aydın demiryolunun yapımı için İzmir'e gelen ve burada yerleşerek farklı alanlarda iş yapmaya devam eden Simes ailesinin 6. kuşak temsilcisi Andrew Simes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce 102 yaşında hayatını kaybeden dedesi Alfred Simes’den kalan bilgi, belge ve anıları derlemek üzere başlattığı çalışmanın, İzmir tarihinin çok bilinmeyen zenginliklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Batı Avrupa’da "levant" olarak tanımlanan bölgenin Toros Dağları'ndan Lübnan’a kadar olan deniz kıyısı hattını içerdiğini, bu bölgeye İzmir ve İstanbul’un da dahil edildiğini dile getiren Simes, levantenlerin ise Avrupa ülkelerinden bu bölgeye ticaret ve iş yapmak üzere göç eden kitleyi tanımladığını ifade etti.

Geçmişte İzmir'deki nüfusları 40 bini bulan levantenlerin bugün 500-600 ferdinin kaldığını anlatan Simes, "Araştırmalarım, nüfusumuzun giderek azalması nedeniyle bazı hikayelerin kaybolduğuna tanık olmamla başladı. Bunları kayıt altına almaya başladım. Araştırmalarımda levantenlerin aile kaynaklarından bilgi ve belgeleri alıyorum. İnternet üzerinden sosyal bir ağ kurduk. Burada tüm aileler ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşıyor, hikayelerini anlatıyor. Ben de bu bilgilere göre anavatanlarına dönmüş olan ailelere ilişkin kayıtlar üzerinde araştırma yapıp, bir nevi yap boz gibi bir bütüne ulaşmaya çalışıyorum" dedi.

Levantenlerin büyük bölümünün Kurtuluş Savaşı sonrası Avrupa ülkelerine döndüğünü, İzmir’de yaşamaya devam eden levantenlerin yanında burayla ilişkisini koparmayan ve İzmir’in gönül elçisi olarak çalışan çok sayıda insanın da bulunduğunu dile getiren Simes, kökeni İzmir’e dayanan levanten ailelerinin internet üzerinden görüşmeye devam ettiğine de dikkat çekti.

Bucalı Başbakan


İzmir’den göçen levantenler arasında siyaset, sanat ve iş dünyasında zirveye tırmanmış isimlerin bulunduğuna işaret eden Simes, bunlar arasında 1993-1995 yılları arasında Fransa başbakanlığı yapan Eduard Balladur’un öne çıktığını ifade etti.

Balladur ile uzaktan akraba olduklarını, Balladur ailesinden bazı isimlerin halen İzmir’de yaşadığını, evlerinin ise Buca’da restorasyon beklediğini dile getiren Simes, kökeni İzmir’e dayanan diğer bir önemli ismin ise Oscar ödüllü ünlü oyuncu Audrey Hepburn olduğuna işaret etti.

Hepburn’un İzmir’i hiç görmediğini fakat dedesi Baron Aernoud Van Hemstra’nın İzmir'de yaşadığını, halen mezar taşının Alsancak’taki Aya Fotini Kilisesi bahçesinde bulunduğunu kaydeden Simes, annesi Hollanda'ya taşınan ve asıl adı Audrey Kathleen Ruston Edda van Heemstra olan ünlü oyuncunun bir Hollywood yıldızı olduğunu kaydetti.

Ünlü aktör Benedict Cumberbatch’in de İzmirli olduğunu, dedesi eski İngiltere konsolosu Henry Arnold’un mezarının halen Buca Kilisesi bahçesinde olduğunu dile getiren Simes, ünlü aktörle temasa geçtiklerini, İzmir’e gelerek dedesinin mezarını ziyaret etme dileğini ilettiğini kaydetti.

İzmir’in çıkardığı diğer bir ünlü ismin ise "Mini Cooper" otomobillerin tasarımcısı Alec Isigonis olduğunu dile getiren Simes, Isigonis ailesininin Alsancak Bornova Sokak'ta büyük bir demir fabrikasının bulunduğunu, 1922 sonrası ailenin İngiltere’ye göçtüğünü ve mühendislik okuyan Isigonis’in yaptığı küçük otomobil tasarımının halen dünyanın en çok satan modellerinden birisi olduğuna işaret etti.

Simes, tasarım konusunda ün kazanan diğer ünlü İzmirli'nin ise İzmir Saat Kulesi’nin tasarımını yapan mimar Raymond Charles Pere olduğuna dikkat çekerek, kentte Konak Pier ve bazı kiliselerin de tasarımına imza atan Pere’nin ölümü sonrası ailesinin Fransa’ya göç ettiğini anlattı.

Alsancak Garı'nda Londra izleri


Araştırmaları sırasında İngiltere’nin simgeleri arasında yer alan Big Ben Kulesi’nin içindeki çanın prototipinin de Alsancak Tren Garı’nın saat kulesine gönderildiğini saptadığını dile getiren Simes, “Çan Kulesi içindeki 13 tonluk çanın demiri dökülmeden önce John Warner & Son firması tarafından bir prototip yapılıyor. Çan yapıldıktan sonra prototip uzun yıllar kullanılmadan kalıyor. 1890’da prototip İzmir’e getirilerek, İngilizler tarafından yaptırılan Alsancak Garı’nın saat kulesine takılıyor. Firma ismi ve seri numaralarından bunu takip etmek mümkün" diye konuştu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sadık Bey Semtinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Konak'tan Güzelyalı'ya giderken Vali Konağı ile Köprü durakları arasında yer alan durağın adı Sadık Bey durağıdır. Susuzdede Tepesi'nin kuzey doğusunda Türk Koleji ve Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nun tam arasında kalan bölgededir.  Civarda Sadık Bey'e ait bir heykel bir meydan veya bir sembol yoktur.  Peki kimdir Sadık Bey ve neden bir muhite adını vermiştir? Buyrun beraber okuyalım...

Bir Zamanlar İzmir | Palet Restaurant

Palet Restaurant, 2000'li yıllara girmeden mecburen hayatına son vermiş İzmir'e renk katan bir işletmeydi. Kordon'da Alsancak İskelesi'ni geçtikten sonra limana yakın bir yerlerde denizin üzerine kurulmuş enterasan mimarisi ile sembolleşmiş bir eğlence merkeziydi...

İzmir’in Tarihine Bir Adım Daha Yakın

Fisun Yalçınkaya, İzmir Agorasını Kazı Başkanı ile birlikte gezip Milliyet Gazetesi'nde yayınladı. Bugünkü gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz. Belki bu vesile ile her gün önünden geçtiğiniz antik kenti bir kez gezmek istersiniz. Buyrun haberi olduğu gibi alıntılıyoruz... Gladyatörlerden, gemilere Roma günlük hayatına ışık tutan graffitileri, hamamı, kent alanıyla geniş ve zengin bir antik kent olan ve Total Oil Türkiye’nin desteklediği Smyrna’yı Kazı Başkanı DEÜ arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’la birlikte gezdik ve çalışmalardaki yenilikleri dinledik...